maskedtsang 發表於 2018-8-23 13:52

Sony X800 聽歌質素如何

換左部 Marantz amp 半年,又想換埋部 bluray player。因為部 bluray player 年事已高,開始有 d力不從心。順便 upgrade 埋做 4k bluray player。刨左幾日文,睇中 Sony X800;平靚正。唯一就係佢既接口少 d,無 RCA和 7.1。因為用開部 bluray player 黎聽歌,接 rca 或 7.1 ;咁樣可用佢既 dac直出係最靚聲的。如果換左部 x800,就要接 hdmi 或 數碼同軸。咁就變左用部 amp 既 dac,我咁講有無錯?問題有兩個,第一 Sony X800 既 dac 會好過 marantz sr6012嗎?如果咁駁,聽歌會不會差過以前?第二,Sony x800 聽歌部份很少人提,質素如何?還可以嗎?當我聽歌、睇戲 50%、50%。謝謝各位大大!

taxileung18 發表於 2018-8-23 18:42

x800是水货,買行货就要x700大约2350元

maskedtsang 發表於 2018-8-23 21:47

taxileung18 發表於 2018-8-23 18:42
x800是水货,買行货就要x700大约2350元

我知,不過X800美版有220v。唸住買美版。

rach 發表於 2018-8-24 01:31

我都係馬仔用家, 以二千蚊CD機级别來講, X800音質及格有餘, 最令我感到驚喜係竟然連我陳年的DVD-Audio都播得到, SACD都播到, 但質素當然不能同我用開馬仔8500比較

maskedtsang 發表於 2018-8-26 20:49

rach 發表於 2018-8-24 01:31
我都係馬仔用家, 以二千蚊CD機级别來講, X800音質及格有餘, 最令我感到驚喜係竟然連我陳年的DVD-Audio都播 ...

謝謝師兄回覆,咁我就放心多了。原來用緊果部 Marantz sr6012 既 dac 和 oppo 203 用既dac 一樣,都係 AKM AK4458。應該唔會差過以前部 oppo 80 既dac,咁就最好。一於去馬!{:1_253:}

maskedtsang 發表於 2018-8-26 22:28

睇返美國Amazon 既 customer reviews,好多都麻麻地。話部機成日都 hang,播播下就 freeze 左。好多小毛病。各位新近買既師兄有無問題?會唔會舊 firmware 先有問題?謝謝

rach 發表於 2018-8-27 02:49

maskedtsang 發表於 2018-8-26 22:28
睇返美國Amazon 既 customer reviews,好多都麻麻地。話部機成日都 hang,播播下就 freeze 左。好多小毛病 ...

Touch wood 未試過hang机, 但有隻4k Deadpool 播唔到, BD又冇問題, 怪怪地, 部机平係有理由的?

maskedtsang 發表於 2018-8-27 09:51

rach 發表於 2018-8-27 02:49
Touch wood 未試過hang机, 但有隻4k Deadpool 播唔到, BD又冇問題, 怪怪地, 部机平係有理由的? ...

真係令人很困擾,阿馬信果度真係好多人話佢播播下 hang 機。隔山買牛,如果返黎係咁,真係激死。定係買架行貨 X700 算?分別大唔大?起碼行貨有得跟。
頁: [1]
查看完整版本: Sony X800 聽歌質素如何

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。