AAA1 發表於 2018-8-12 19:33

之前小瑟講過不要再開新post, 集中調機於舊post
不過都証明架機無事

michael 發表於 2018-8-12 22:09

AAA1 發表於 2018-8-12 19:33
之前小瑟講過不要再開新post, 集中調機於舊post
不過都証明架機無事

我支持小瑟說法,Default都不會太差,否則大量用家投訴電視廠吧。

AAA1 發表於 2018-8-12 22:22

Default 也有很多,Lg 就isf, 都有幾個你揀,又要就室內光線,光暗及色温,你話一個setting 百搭就恭喜你無煩惱,好似有人話兩條不同級數的線無分別一樣。
不過我都同意Sony的setting是少點麻煩

michael 發表於 2018-8-12 22:33

AAA1 發表於 2018-8-12 22:22
Default 也有很多,Lg 就isf, 都有幾個你揀,又要就室內光線,光暗及色温,你話一個setting 百搭就恭喜你無 ...

你捉字蝨就冇得講,要講究的話,設定上開燈一個熄燈一個,日間一個夜間又可一個,你跟T大師說到不調不可入眼我個人絕不認同。

frankpoon 發表於 2018-8-12 22:42

其實發燒友唔應該怕麻煩,我會鼓勵大家多D嘗試自己調教,畢竟大家觀感口味不盡相同,唔使怕較衰咗,衰咗埋教返原厰設定再來過,但衹要試多幾次,全部參數試勻曬,你一定會有D心得!

frankpoon 發表於 2018-8-12 23:48

另外,以我自己以往換電視的經驗,第一個月仍然是在摸索階段,第二個月開始有心得,所以,可以在兩三個月能調出滿意的畫面,已經很不錯了。

matta722 發表於 2018-8-13 17:31

睇得出呢個po ,又係t 字派搵銀po....笑料一則。 數據又冇,我夠話自己cal 到天下毛敵都得啦。 唔該t 字派搵食行遠小小或另謀其他網再搵食啦, 煩到一個點。

大玩偶 發表於 2018-8-13 17:51

其實玩要 "色準" 係無錯 , 顏色係有個標準 , 但凡事要追求極致 100% 係一件好困難既事 。
"色準" 真係....唔係一件搞一次用成世既事
呢D 咁既POST , 睇對比又唔知乜鬼對比 ,
睇數據又話每部機唔同唔可以作準 ?
今日調教完 , 過一排隨時又偏色過 ,
換條HDMI 又唔同哂顏色 , 換條電線又話變鬼哂 !
夜晚開冷氣又扯電排到變哂色 , 日頭太熱又熱到紅噹噹 !
真係想問你幾時先會岩色呀 ??

許容我小朋友講野唔經大腦得失人 ,

十幾年前開始玩相機 , D 人教要咩校對 "白平衡" , 話乜Q 影出黎 白色先夠白 ,
紅色先夠紅 ! 一大堆理論.......
而家同我講 , 用iPhone 影得架啦 , 部Canon 成個軍火庫都賣哂 , 一支鏡都無留低 !
難為我出去影相仲揹住成 50磅器材......

工作上要經常接觸到色彩 , 公司用緊D 乜Q 對色機 , 指定用咩 燈光 又咩配環境
有D 麻煩既客戶同我爭辯個白色係偏紅定偏藍 , 通常我都四字真言 "DLLO" 回應

電腦MON 又話要岩色 , 相機又話要岩色 , 打印機又話要岩色 , 電話又話要岩色 ,
早排post76興起睇 TVB 都話要紅藍綠岩色 , 真係心諗 ,
你有冇檢過眼呀 , 你對眼係咪正常 100% 色準先呀 ???
我就係曾經檢驗過自己係色弱既 , 對唔知乜Q 草綠 同 青草綠 睇出黎同其他人係唔同既

色準呢樣野真係重於一切 ??
買部 1 皮野電視 搵 5000 蚊叫個 有經驗既專業師父上黎調色 ??
會唔會妹仔大過主人婆呀 ??
搵D初哥一齊研究下 ? 白老鼠定係義工呀 ? 定係收返少少茶錢就算呀 ??

最好笑係 調完機 搵部電話影幾張相就話色準好Q靚 ,
仲叫哂口號咁大家埋黎睇埋黎揀 , 又靚又索又野火
自問自己無本事搵部電話 對住個 MON 影相係 100% 還原個色準
你部電視係show 出黎係白色 , 部電話影出黎係黃色 , 我個MON 睇出黎綠色 , 我問我個仔呢個係咩色 , 佢就話唔色 !

Just for fun ~~

如有得失 , 有怪莫怪 , 小弟粗人一個 , 不懂禮數 {:6_188:}

issachar 發表於 2018-8-13 18:15

JerryIp@FB 發表於 2018-8-12 13:21
我個用後感好詳盡,pm分享比你知,謝謝

咩事比人刪左? 可唔可以 pm 埋我呢

issachar 發表於 2018-8-13 18:22

michael 發表於 2018-8-12 16:20
睇左內文,但一點都不覺有什麼用後感,只是說開機睇片好灰,經高人調校後如何靚,那樣準而已,最後又係其他 ...

原來係咁...

我部 a8f 都係自己慢慢 tune... 早兩星期買埋 calibrator 試自己 tune... 但係 tune 完 d 色太暖... 我又懶得再攪, 都係用肉眼再調過 d 色...

開機 d 色係有唔同, 唔同片源 d 色又會唔同... 做唔野要睇既色水又會唔同 (因為我部 a8f 係當 pc mon 用), 其實冇可能 tune 一個 setting 就所有野都0`岩睇.
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 分享Sony A8F用後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。