AAA1 發表於 2018-8-9 18:44

DNSF 發表於 2018-8-9 18:30
师兄,你说得对,现在的电视机要调较的地方其实不多,就是光暗,对比,色彩浓淡,色温稍为调整就应该可以 ...

描述看是Setting 問題,hdr下金屬感強烈,bluray 無得比

alanadc23 發表於 2018-8-9 19:41

tps@G 發表於 2018-8-9 19:42

小瑟 發表於 2018-8-9 17:55
其實 SONY既TV HDMI1同4都係可以出到HDR的, 不過就只可以係 4K 24/30P, 再上就唔得勒, 即係DV都要插HDMI2同 ...

我插hdmi2有dv但只係24p,請問有咩地方要調教才可更高?

AAA1 發表於 2018-8-9 19:56

買咗今耐冇睇過

lawterry 發表於 2018-8-9 22:17

DNSF 發表於 2018-8-9 18:30
师兄,你说得对,现在的电视机要调较的地方其实不多,就是光暗,对比,色彩浓淡,色温稍为调整就应该可以 ...

可能小弟真係膚淺啦.只想提一提師兄。sony 的brightness .其實是一般電視的backlight.
sony blacklevel 先至係brightness.
佢預設嘅brightness 是max.
唔代表冇其他方法可以光d。
就算係sony.除咗光暗對比色彩色調。其實仲有好多野需要調。

LamsonIsm@FB 發表於 2018-8-9 23:34

無敵既Sony
加上無敵既A8
HDR點會差過SDR

kitman688 發表於 2018-8-10 00:13

DNSF 發表於 2018-8-9 12:26
我說錯了,係HDMI2 即下邊(不是旁邊)第一個,亦已設定增強了HDMI 2 & 3。所以唔係師兄話出唔到既問題。出 ...

绝對係師兄你自己調教得唔好的問題,不論sdr或hdr和dv,都係要做一次獨立的針對性setting,但你就幸福啦,今次你真係揾對了人,不論Allen兄或terry兄都係此網站的tune機高手,你可以請教吓佢地,但記得客氣d,因為真正可幫到你發揮你部優質電視的十成功力的人'其實係好小,你睇佢地兩位總是稱呼人師兄前師兄後,其實大部份人都係佢地師弟咋!如小弟言語有得罪任何師兄,敬請千萬原諒小人!

kitman688 發表於 2018-8-10 00:32

小瑟 發表於 2018-8-9 17:59
老實D咁講........我真係唔覺得一個畫面調校係有完全二個世界的效果的, 依家D TV基本上係出廠同DEFAULT時色 ...

隻復仇1的4k全畫面再加靚爆燈的畫質,真係睇到我拍手掌,隻bluray完全冇得fight!

kitsin930 發表於 2018-8-10 01:16

lawterry 發表於 2018-8-9 12:02
是調校設定問題.你可pm 小弟

Hi Ching,
可PM setting 給我嗎? thank you {:8_387:}

XPR 發表於 2018-8-10 07:08

你部機壞左呀, call sony 師傅上來睇睇,
我朋友試過換左機就冇事。
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: Sony 65A8F SDR 靓過HDR/DV

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。