kelvinsin 發表於 2018-8-6 06:38

goodnight2 發表於 2018-8-6 01:18
我用黑色同綠色睇左5mins,唔覺有.A1 65寸用左1年(不打機,好少睇tbb)

黑色係唔發光嘅應該點睇都無。應該用白,青,藍,紅近距離檢查。

大mo 發表於 2018-8-6 08:39

kelvinsin 發表於 2018-8-6 06:38
黑色係唔發光嘅應該點睇都無。應該用白,青,藍,紅近距離檢查。

應該都要用黑黎check,因為可以check到全黑之下會唔會有光點。
樓主咁嘅情況最好打電話問下有冇得換,每個牌子都有光點同死點可更換電視嘅準則,有啲中心範圍有一點或外圍多過幾多點就可換機。

SonSon 發表於 2018-8-6 09:46

kelvinsin 發表於 2018-8-5 22:08
一買就有?我都係,坐沙發睇唔到。

平時唔覺就算, 除非超過3點又好礙眼, 不過係心理影響多D{:6_136:}

大舊仔 發表於 2018-8-6 10:43

其實平常使用肉眼睇唔到就唔好用軟件check佢,出來如果死點得ㄧ兩點又冇得更換,個心又頂住頂住唔開心到時咪仲得不常失! 平常心地享受吧。

WY807 發表於 2018-8-6 11:52

kelvinsin 發表於 2018-8-6 13:09

大mo 發表於 2018-8-6 08:39
應該都要用黑黎check,因為可以check到全黑之下會唔會有光點。
樓主咁嘅情況最好打電話問下有冇得換,每個 ...

Oled係自發光體又無背景光點解死點會發光哩?hot pixel熱點就有可能吧?
頁: 1 [2]
查看完整版本: OLED電視死點

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。