gsir 發表於 2018-8-4 13:21

Lyngdorf SDA-2400 家庭影院退燒前升級 (+外傳TDAI.2710)

年頭轉左投影機
https://post76.hk/thread-271294-1-1.html

同時又換左十仔
https://post76.hk/thread-274869-1-1.html

之後再換埋幕布
https://post76.hk/thread-276707-1-1.html

由115上到126 用盡左我既空間 本身已CAL好既760係換幕令D色彩有D改變 也多謝泰利師兄幫手重新CAL左下畫面 係畫面上已經講完全去到滿足我既LV
本身都諗住差唔多退燒

同時因為畫面大左 發現D聲音定位 動態反而更加要夾到我既畫面 小弟係後級方面用過CROWN, SUNFIRE, 神7 每一部其實都比足貨
但總是欠一分感動 出去試左D唔少後級 兜兜轉轉 仲未搵到我想要既野 CLASS AB? CLASS D? 其實各有各好

最後因為之前一路有留意Lyngdorf 既MP-50 雖然佢既18.6GHDMI 板到依家都未完成 我同佢有緣無份 但上到代理比我試到佢部SDA-2400
先補上少少資料
http://lyngdorf.com/sda-2400-2/
純數碼後級每聲道200W基本SPEC 當然合格
親身去到代理一試 嘩乜料最後終於搵到我想要既野部機有住我想要既特性背景極為寧靜 令到音場 分析力 動態都去到我理想既效果
同時係中高低頻音段平均 冇特性但強而有力

回過神黎我就比左錢 順手打算玩影音合一 打算買部有AV BYPASS 既合併機 所以入左TDAI 2170 (基本聲低同2400 一樣) 同SDA 2400各1部 (用黎做前置+中置)

點知惡夢便如此開始 兩部機送到 我就用自己之前用緊既7聲道後級同2400 試下音場連結
WTF? 前面戲院後面麻雀館既感覺!?

死死地氣 又入左2部2400 之後又手痕到對比埋天花喇叭 得啦得啦 我買到代理冇哂貨要比埋D陳列品我
最後就好似咁

聽代理講我應該係全港第一個全套影院都用LYNGDORF 後級既人 {:1_344:}

後級介紹就到呢到
睇相都知 點解D線乜都冇插既?咁緊係因為部前級賣左
新前級將今天送到 大家估下係邊部 {:1_340:}

同時號外介紹一下部2170
聽2聲道時可以用ROOM PERFECT黎做ROOM CORRECTION 當然以外加十仔冇喇叭既我作為影音合一起點覺得非常好用
就咁用USB 連去HTPC 已可以享受一流音資

skyman 發表於 2018-8-4 15:54

前級一定係鬼妹,金頭髮嘅?

alanadc23 發表於 2018-8-5 00:02

chhanthony 發表於 2018-8-6 09:58

快啲update埋佢.....{:1_343:}

hugomember 發表於 2018-8-18 21:17

OMG~~

6 部LYNGDORF後級 !!!

師兄用緊咩喇叭?

gsir 發表於 2018-8-19 01:08

hugomember 發表於 2018-8-18 21:17
OMG~~

6 部LYNGDORF後級 !!!

下面係B&W CT700 SERIES為主

上面就全用SUNFIRE CRS SERIES 既ONWALL 黎砌

其實中間部野已經到左 諗緊點出文做個最終分享

2400呢部後級對我套機影響好大 最終出黎既EFFECT 好聲到有D感動

hugomember 發表於 2018-8-19 02:44

上面就全用SUNFIRE CRS SERIES 既ONWALL 黎砌

WOW~~

快快出開箱報告, 好期待呀~~ {:1_335:}

Viva_la_vida 發表於 2018-8-19 10:41

配CT series,絕對是啱聲合理之選,超讚!

MingSir 發表於 2018-8-20 02:08

恭喜晒 gsir, 最可惜部 MP-50 最後都無緣在府上服役{:6_194:}, 好想知道 room perfect 在影音系統上嘅威力!{:6_141:}

gsir 發表於 2018-8-20 12:05

MingSir 發表於 2018-8-20 02:08
恭喜晒 gsir, 最可惜部 MP-50 最後都無緣在府上服役, 好想知道 room perfect 在影音系統上嘅威力 ...

嘩原來ming sir 都有係黎呢邊

今日搵代理上黎set 新玩具
第一次AUTOCAL 完出黎個位 代理: 對前置個位咁靚既!?

我諗左一諗先發現唔對路 原來我開左ROOM PERFECT 聽歌唔記得SET BYPASS

證明2170 個RP 真係有貨 {:1_339:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Lyngdorf SDA-2400 家庭影院退燒前升級 (+外傳TDAI.2710)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。