PY318 發表於 2018-7-30 00:27

Sony KD-49X7500F 一星期的使用感

預設的畫面比較光及生硬,調整一下畫質設定後,感覺比我用了7年的舊Plasma有得揮,雖然黑位係有輕微不夠Plasma實淨。但比起7年前的LCD/LED電視畫面,它已經進步得太多了,LED技術可以說是追貼了Plasma啦。雖然這個Model是用Edge LED技術,但關燈看電視/1080 Blurey時,也暫時看不出邊位有漏光的情況。{:6_238:}

曾經在尖咀Sony專門店比較高級一點的另外兩隻model,請店員同時開三色新聞台比較報新聞時的畫面,高級一點的色彩是濃一點,畫面下面由右至左移動的文字,也比較實淨,但其實分別不大,要拍埋左右或上下比較,留心看才能看得出分別。用途上,家人主要是看電視比較多,所以這台Sony 2018年最入門的Android TV 4K電視,真的有非常高的性價比。{:6_193:}

關大爺 發表於 2018-7-30 07:26

恭喜{:6_128:}

PY318 發表於 2018-7-30 10:14

關大爺 發表於 2018-7-30 07:26
恭喜

謝謝。這裡大部份都係講高階型號的貼子,其實大牌子的貼地價型號,一點也不差呢。{:8_403:}

關大爺 發表於 2018-7-30 11:39

PY318 發表於 2018-7-30 10:14
謝謝。這裡大部份都係講高階型號的貼子,其實大牌子的貼地價型號,一點也不差呢。...

冇計,76大部份網友都係中產人士,我D 低下階層只可買貼地型號{:6_146:}

stanleybaggio 發表於 2018-7-30 11:52

我都諗緊買7500F 定8500F, 主要都係睇電視, 少少打機都可能. 我有D擔心IPS PANEL 既燒印問題..但SONY VA PANEL 通常都要高階D....其實我一日都係開兩三個鐘, 希望冇事

PY318 發表於 2018-7-30 12:18

stanleybaggio 發表於 2018-7-30 11:52
我都諗緊買7500F 定8500F, 主要都係睇電視, 少少打機都可能. 我有D擔心IPS PANEL 既燒印問題..但SONY VA PA ...

IPS會燒印嗎?我未聽過呢,好似Plasma或者OLED自發光技術才會吧。{:6_121:}

你可以去尖咀Sony showroom比較,佢地將9000F/8500F/7500F掛牆放在一起,你可以自己去比較一下。

VA Panel色彩、層次及反應時間應該比IPS Panel好,只是可視角度比IPS差,我會同家人排排座睇電視,所以IPS比較合我們需要。

PY318 發表於 2018-7-30 12:30

關大爺 發表於 2018-7-30 11:39
冇計,76大部份網友都係中產人士,我D 低下階層只可買貼地型號

其實都係睇需要啦,家中都有兩部電視,兩部都係Pan記,一部Plasma、一部LED,母親係三色台長期支持者...客聽那部Plasma最近真的感覺色彩淡了,所以就試下換咗客聽部Plasma,試下Sony啦。{:6_122:}

因為空間問題,可惜暫時OLED未有49寸選擇,所以只能考慮49寸LED啦....{:6_137:}

如果真係看電影多,才去選高階型號吧....話哂只得3年保養,就算可以負擔得起,都唔捨得買咁貴呢。{:6_128:}

coffee430coffee 發表於 2018-7-30 13:09

我自己覺得宜家買電視,有兩樣嘢好重要。。。
第一樣係光區控做得好唔好!
第二樣係睇畫面時,黑色物件同黑暗場景有冇層次!

大玩偶 發表於 2018-7-30 13:28

買電視係睇 自己需要 , 唔需要理大POST D 人開箱文 ,

睇TVB / 財經台 , OLED 燒印死硬
打機要揀快 input lag , 無殘影 唔會燒印
睇戲為主 , 自然畫質為先 , OLED / LED 旗艦 較靚少許 , 自然多追捧

其實唔需要人買你又買既心態
香港地呎價貴過黃金 , 部電視就算係 999黃金打造 , 相對黎講都只係家居擺設黎姐{:6_143:}

小瑟 發表於 2018-7-30 13:59

YES, 買TV真係睇需要, 我需要睇戲就OLED, 但我外母果邊睇新聞同劇多, 我就買左LED比佢地, 冇話一定岩的~~
頁: [1] 2
查看完整版本: Sony KD-49X7500F 一星期的使用感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。