waihunglee 發表於 2018-7-15 22:06

Sony A8F and Oppo UDP-203開箱

因為部Pioneer 500A 突然香左,所以開左兩個箱,又要食樹皮啦。

keith688 發表於 2018-7-16 02:05

恭喜師兄:好正组合 其待用後報告{:6_195:}

志緯 發表於 2018-7-16 06:15

A8F同500A,邊個畫面好?

avman321 發表於 2018-7-16 19:03

是否相同支援DV的?

waihunglee 發表於 2018-7-17 01:03

志緯 發表於 2018-7-16 06:15
A8F同500A,邊個畫面好?

500A真係好養眼令人睇得好舒服, 可能有人會批評佢暗, 但我在室內看其實係夠光的, 黑位好靚, 很有電影感, 但白色就唔夠白; A8F出白色, 解像度及光亮度一定比500A優勝, 但就係無睇得咁舒服同養眼, 坦白講, 我唔覺得A8F完全勝過500A, 但plasma已經停產, oled電視已經係唯一的選擇。

waihunglee 發表於 2018-7-17 01:05

avman321 發表於 2018-7-16 19:03
是否相同支援DV的?

Sony和聲耀都話DV已ok, 但我用的是JB版, 我已問過聲耀, 暫時未有。

小瑟 發表於 2018-7-17 07:43

waihunglee 發表於 2018-7-17 01:03
500A真係好養眼令人睇得好舒服, 可能有人會批評佢暗, 但我在室內看其實係夠光的, 黑位好靚, 很有電影感,...

非常正的評價,的確Plasma其實頂級的仲可以好正,尤其真實感同電影應本身已經可以好出。

A8F Wai兄試下用電影梗式再set下口味野,應該會睇得舒服一點呢。{:1_339:}

志緯 發表於 2018-7-17 09:08

台灣而家有2手的600M要賣99000台幣
用4600小時
仲有一台全新未拆封的600M要賣220000台幣
而家圓ㄧ個pioneerKuro夢想會唔會好蠢⋯

喬峰 發表於 2018-7-17 11:17

志緯 發表於 2018-7-17 09:08
台灣而家有2手的600M要賣99000台幣
用4600小時
仲有一台全新未拆封的600M要賣220000台幣

有條件的話,一啲都唔蠢!這裡有好多師兄包括我都仲喺用緊 Kuru 500/600 Monitors。 科林討論亦冇人認為OLED 已經全勝 plasma。
聽 HiFi 有種說法叫 “耐聽”,我覺得 plasma 同 新嘅 LCD LED OLED 比較就喺 “耐睇”。當然有人喜歡“一剎那嘅光輝”喜歡一把刀咁利嘅影像。亦有人喜歡 plasma 的電影感,可視角度和層次感!

tristantay 發表於 2018-7-17 11:52

無入BOA版?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Sony A8F and Oppo UDP-203開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。