大玩偶 發表於 2018-7-9 16:47

The 5 Best 4k Gaming TVs

civicboy 發表於 2018-7-9 17:30

其實呢到都好多Sony粉絲 (包括我)

我近10年都係用sony打幾,又唔覺有什麼問題

大玩偶 發表於 2018-7-9 17:49

civicboy 發表於 2018-7-9 17:30
其實呢到都好多Sony粉絲 (包括我)

我近10年都係用sony打幾,又唔覺有什麼問題 ...

其實用到"問題" 去講就誇張左D ...

正常市面買任何一部電視 / Mon 去打機 睇 TVB 都唔會有咩大問題 。

討論畫質聲效 呢D 無咩實質數字上既 "個人主觀" 既野就唔詳細去討論 。

本身我都想買 A1 / A8F , 後尾燒印問題 退到去 揀 9000F , 之後又聽聞Sony"消失的足球" 事件 , 最後多種個人因素下我自己揀左最冷門既 Samsung ,

唔係話Samsung QLED 靚過 OLED , 只係覺得如果會打機既話 , "反應時間" 會緊要過所謂既 "畫質" 姐

當然最終揀咩電視都係自己平衡取捨優劣點而定啦 ~~

唔怕燒印就 LGOLED 會比較可取 , 當然 Sony A1 / A8 都唔錯

9000F 比上一代 9000E 多左 Pure Motion 聽聞有助殘影等問題 , 絕對都係 打機電視首選。

civicboy 發表於 2018-7-9 23:17

大玩偶 發表於 2018-7-9 17:49
其實用到"問題" 去講就誇張左D ...

正常市面買任何一部電視 / Mon 去打機 睇 TVB 都唔會有咩大問題 。

消失的足球?????

真係未聽過,又未見過!!!

DickyKWONG@G 發表於 2018-7-9 23:45

世界杯前買左9000F
睇左咁多場都唔覺有消失的足球
無論睇viu, now e 同電腦
一般點先出現消失?

小瑟 發表於 2018-7-10 08:22

Q8C係孤面機, 你OK嗎???

gamma 發表於 2018-7-10 09:53

9000f input latency:
4k 25ms
hd 42ms

大玩偶 發表於 2018-7-10 11:49

DickyKWONG@G 發表於 2018-7-9 23:45
世界杯前買左9000F
睇左咁多場都唔覺有消失的足球
無論睇viu, now e 同電腦

https://post76.hk/thread-266082-1-1.html

timy 發表於 2018-7-10 13:00

我睇過幾個牌子嘅機Motion flow,true cinema 個類野off 哂左就反而唔會有殘影,個啲卓頭野科技嘢都係眼看為真實!如果真係24p有問題就個個都拍50/60p 啦!

civicboy 發表於 2018-7-10 13:04

大玩偶 發表於 2018-7-10 11:49
https://post76.hk/thread-266082-1-1.html

去睇下段片先講......
我完全唔覺佢係4k囉
我能我剛剛用 平板睇

加上段片係從youtube來的
我就無話可說了{:1_331:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Samsung Q8C vs Sony 9000F

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。