KevinKam@FB 發表於 2018-7-8 20:54

新手求教ARC有畫冇聲問題

TV: SONY X9000E
AV AMP: ONKYO LS7200 連SOUNDBAR (開左CEC,HDMI連緊SONY HDMI 3,唯一一個支援ARC既INPUT位)
兩部機既

小弟最近入手部AMP同SOUNDBAR,好神奇地我用HDMI線連左去部TV度 有時會有聲有時會冇聲
我CHECK左BRAVIA SYNC 見到部電視係認到我條SOUNDBAR,亦都可以用SONY個REMOTE較大細聲同埋識得一齊自動開機熄機
但係唔知點解好多時都有畫冇聲,有試過換線情況都冇改善,電視聲音輸出亦都試過用自動同PCM都冇係冇聲,但係有時無啦啦開電視個下又會有聲,轉個台/入去SETTING出返黎又冇左聲
(我係TV HDMI 2 INPUT係駁左NOW TV 解碼器 爬過文唔知關唔關事)
請問究竟係D咩問題成日都冇聲

另外因為對AMP D野唔太熟,如果我想睇APPLE TV 4K D 片出到DOBLY /DTS 聲
請問我應該將部APPLE TV駁落部AMP定係直接駁TV?

麻煩曬咁多位指點

morrise 發表於 2018-7-9 19:44

你試下拔除所有HDMI.只駁soundbar. 睇下正唔正常先.
如果正常,就係hdmi 唔兼容其他hdmi既設備.

cyber_look 發表於 2018-7-10 22:03

我近日換左部SONY電視, X9000F, 情況與你差不多, 反復檢查很多次都無駁錯, 而較來較去, 又拆線又插線,

試過有一次係在AV AMP開到聲, 但之後點再搞都唔得, 之後再換條靚線, 情況都係一樣.

請教各位大大, 現在不知如何是好

alan_wyl 發表於 2018-7-12 12:16

有冇mediaplayer,好多牌子既mediaplayer都會影響ARC

風緣 發表於 2018-7-12 15:27

光纖線只好用出聲

我也用X9000E + LS7200{:6_129:}

tps@G 發表於 2018-7-12 16:28

風緣 發表於 2018-7-12 15:27
光纖線只好用出聲

我也用X9000E + LS7200

聲畫同hdmi有冇分別?

小瑟 發表於 2018-7-12 23:10

BRAVIA SYNC有個LIST, 有時會咬住D機但傻左的, 試下DISABLED哂D CEC同ARC功能先(二部都要), 刪除哂 LIST內既機, 再REBOOT TV同熄AMP大制, 再開TV, 開AMP, ON返D ARC同CEC, 睇下得唔得!!!

如果都係唔得, 就有可能二機的ARC唔夾, 咁就搵條光纖線TV直出AMP冇咁嬲了!!!

小瑟 發表於 2018-7-12 23:11

APPLT TV直駁AMP, 之後AMP先HDMI OUT去 TV!!!

issachar 發表於 2018-7-12 23:46

我都懷疑 A8F 有類似問題, 有時播完一套片睇另一樣野, 成套野冇哂聲, 轉下 INPUT 有時 OK, 有時就要熄左隻 AMP 再開...

KevinKam@FB 發表於 2018-7-13 12:17

但係用光纖線好似出唔到dts 個啲聲
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手求教ARC有畫冇聲問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。