XPR 發表於 2018-6-29 23:35

有冇 SONY ST5000 用家?

有冇後悔買左?

因為仲心大心細, 唔知效果如何?

我明白點都冇實體喇叭咁好, 但有 七成 我都收貨.

筆竟都成皮野,所以好難決定

如果屋企四四正正就唔洗煩啦

truenobzr 發表於 2018-6-29 23:47

其實 Sony ST5000 你能夠符合以下條件保證有料到:

1. 皇帝位唔係貼牆,即係話你後面要有空間你先會 feel 到疑幻似真嘅後置聲道。

2. Setup ?面 soundbar 同皇帝位距離其實點 set 我都覺得冇乜大分別,反而個人坐前坐後個分別就大,爭一尺都可以爭好遠效果,如果你坐正個適當距離,包你喜出望外,我諗同個斜上單元反射到邊有關。

3. 天花唔可以太高,至少我房天花由 soundbar 開始度上天花 1.7m 左右,絕對 feel 到上面有聲。

所以大家如果去旺角 showroom 試其實完全冇料到,佢間房個 setup 完全倒米,條巴仲要落咗兩隻釘腳成條斜向上,個天花鬼咁高又有橫樑,張櫈貼哂牆!當初我狗衝等兩星期貨期間去試都以為中伏,不過相信大法冇理由咁夠薑將一件垃圾賣皮幾嘢。我唔知同 Yamaha 5600 點比因我冇試過,我狗衝大法主要係佢 support 4K HDR, 跟機 sub 仔已經好強勁兼唔使另買,最重要條 bar 唔會高到擋住電視。

XPR 發表於 2018-6-30 00:02

我其實幾好奇, Y記都有隻 cal mic 可以set, 識得計返空間補補,

但 st5000 只係手動 set 坐位距離同高度, 佢憑乜嘢計算我個實際空間環境?

佢當哂全世界的房都係正四方形?

Yatlee 發表於 2018-6-30 07:40

I used full set M&K speakers, but gave up after kid.Now with ST5000. It's the best sound bar I have used and no regret.The sound positioning seems fine with me with the simple setup. Bass is also quite solid and punchy.I have not used Yamaha.

truenobzr 發表於 2018-6-30 15:10

冇可能用實體喇叭比,不過係有料到,聽歌亦唔錯,一萬一千係貴少少,不過值。

hoikei 發表於 2018-6-30 16:48

無後悔, 買吧

XPR 發表於 2018-6-30 17:04

去問左凶閘, sales check左冇貨,sales再問行街,話訂要等 三個月。

連sony 自己都唔 keep 貨,我估可能有新野岀?

XPR 發表於 2018-6-30 17:07

因為本身家中環境連 5.1都唔好效果, 更唔好講 7.1.2實體喇叭,所以 soundbar 只係唯一岀路。

tps@G 發表於 2018-6-30 18:44

XPR 發表於 2018-6-30 17:04
去問左凶閘, sales check左冇貨,sales再問行街,話訂要等 三個月。

連sony 自己都唔 keep 貨,我估可 ...

有冇問過AV拉? 可能有貨,價錢應該平過凶閘

XPR 發表於 2018-6-30 18:52

tps@G 發表於 2018-6-30 18:44
有冇問過AV拉? 可能有貨,價錢應該平過凶閘

凶閘 計埋哂 108xx可惜冇貨
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 有冇 SONY ST5000 用家?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。