fun100 發表於 2018-6-16 16:42

AV AMP 二選一

C hing們, 若只在 Denon AVR-X2400H 跟 Pioneer VSX-933 之間,
好似差幾舊水, 會點選? 性價比如何? 要求不太高, 器材屬舊5.1時代,
影音亦已分家. 因入門 Onkyo & Marantz 都曾用過, 便想轉下而已.

fun100 發表於 2018-6-20 19:01

機太新尚未有user??

amadeusalvin 發表於 2018-6-25 06:55

為什麼不比多少少上中階機 ?

fun100 發表於 2018-6-25 20:37

隨著年紀漸老要求不高, 最先進Atmos & network 7-9.1 等
用不著. 但再落更低檔的怕接受不來, 未至到求其有聲出就算,
便都係想維持平平地入門. Yamaha亦未試玩過, 但似貴了點.

elachan99 發表於 2018-6-25 23:02

入門AV AMP, 分別不大, 看自已喜好啦, 我會選Denon

fun100 發表於 2018-6-25 23:06

Thanks! 咁Denon等唔等AVR-X2500H好? 不過亦都好似用唔著的功能多...

chungman 發表於 2018-6-25 23:16

Denon AVR-X2500H 已經有售 .

elachan99 發表於 2018-6-25 23:43

fun100 發表於 2018-6-25 23:06
Thanks! 咁Denon等唔等AVR-X2500H好? 不過亦都好似用唔著的功能多...

買新吾買舊

malikysl 發表於 2018-6-26 12:02

fun100 發表於 2018-6-25 20:37
隨著年紀漸老要求不高, 最先進Atmos & network 7-9.1 等
用不著. 但再落更低檔的怕接受不來, 未至到求其有 ...

Atmos 製式點會用唔著呀? 就算冇ATOMS SPEAKERS,碟有播到都唔同聽法啦!
AV AMP 有新買新款就冇錯,放2手都值錢D。
唔同2 聲道的玩法。

ykluk 發表於 2018-6-26 12:18

AV嘢的確同HIFI嘢好唔同, 絕大部分師兄都係有新買新, 咁又會做成每年都有好多好新既二手機出現~{:9_423:}

小弟自己又會咁諗, 既然樓主都仲係用緊5.1而又唔會搞atoms, 買全新既入門AV AMP, 有可能差唔多價錢買到早2期既次旗艦甚至旗艦款~ 正如小弟咁, 老婆唔比再搞天花, 到宜家都係仲用緊yamaha前旗艦AV前既5000, 雖然宜家二手價可能幾低, 但小弟覺得效果會好過全新既yamaha入門機, 咁不如照keep...{:8_395:}

just my two cents~{:8_387:}
頁: [1] 2
查看完整版本: AV AMP 二選一

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。