segaken 發表於 2018-6-15 08:35

世界盃開波, 大家有無睇 NOW 616 4K 台 ?

大家有無 join 4k plan 睇世界盃呢 ?

我用 a1 的, 轉去 616 台出到 4k 及 HLG HDR. 但發覺 616 台顏色比 618 台淡色好多.
有時重會無啦啦變暗, 之後又慢慢變番光...

已試過 restart 個三星機頂盒. 唔知大家有無呢個問題呢 ?

WyanLiu@FB 發表於 2018-6-15 09:26

我無join,但可以睇一陣,發覺616所謂4k仲差過我睇英超西甲嗰啲。。。

horacetanghh 發表於 2018-6-15 09:58

我都係睇616, 喺轉台嗰吓約兩秒之後會光暗轉一下,之後就ok.

顏色係無618台咁濃(可能咁為之自然啩),但616睇個開幕禮(Robbie William 同個靚女唱歌), 畫面同音效(5.1) 又ok 喎!

hohodog900 發表於 2018-6-15 10:32

我覺得喺自然啲嘅取向,我起初都以為乜咁淡嘅?走去set下都冇乜解究,咁睇睇下又覺得幾順眼,唔好比出面鋪頭啲4K demo 足球誤導咗你!
如果你轉番618普通高清又或者大氣電波嘅Viu TV直播,你會覺得朦好多,觀衆席啲人喺一pat pat嘅!相反616台連觀衆都數到!

hohodog900 發表於 2018-6-15 10:34

另外唔知喺唔喺now入咗Amp再出TV,個HLG 唔識自動著,要手動揀番HLG先得,但色域佢又識得自動,奇怪!

hohodog900 發表於 2018-6-15 10:43

試下好似我咁直接手動set死個HDR去HLG

deathpan 發表於 2018-6-15 18:54

原來我果plan是睇唔到616台

kkpysl 發表於 2018-6-15 20:48

我覺得收貨,電視pan記

小瑟 發表於 2018-6-15 21:37

E~~~二個TV出既色好唔同喎~

ryanyau 發表於 2018-6-15 22:01

我用盒出99同618, 一睇就覺得... 濛到呢, 平時英超西甲都冇咁衰! 去616望吓, 我只係1080機, 但清好多, 不過個色係勁怪既!
咁雖然冇4k但都有明顯分別, 今日開埋616佢, 啱啱呢場啲色正常返! 聲嚟講618簡直係衰! 而家好似焗你上4k咁

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 世界盃開波, 大家有無睇 NOW 616 4K 台 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。