小小Pat 發表於 2018-6-15 14:07

lkw2005 發表於 2018-6-15 13:55
即使係日本本土都唔係MIJ
小弟部A1年頭都出左問題要返廠整,所以今時今日MIJ唔一定係最優質喇,甚至有幾 ...

正如有師兄出圖日本賣的A1係中國製…買電器撞手神,除去生產地,保養都好重要,水貨有事要維修就麻煩!{:1_331:}

AskaLung@FB 發表於 2018-6-15 14:12

lkw2005 發表於 2018-6-15 13:55
即使係日本本土都唔係MIJ
小弟部A1年頭都出左問題要返廠整,所以今時今日MIJ唔一定係最優質喇,甚至有幾 ...

Ching!咁冇話包生仔嘅,都冇人講過日本製造一定唔會壞,運氣嘅嘢好難講

Aslan 發表於 2018-6-16 16:42

hkboy 發表於 2018-6-14 18:04
有冇人知55寸 x90f 邊個國家做?

Made in Japan

mksoundhk 發表於 2018-6-17 12:41

大陸版買個陣就話叫你加錢有保用(包佢師傅來香港維修及零件)
壞個刻就同你講要買家自行運返國內才可維修
基本上你運上去已要打稅(唔好講打稅,要自行運回已夠煩)
利申:有老友中過招

國內買就國產
港版就日本或馬拉做
都係講QC信心問題(零件差唔多,但panel未必相同)
當然買電器撞手神,呢點無可否認

sobong1 發表於 2018-6-17 13:26

mr1010 發表於 2018-6-14 18:00
係吾係應該放棄考慮港版呢⋯⋯

上星期堡壘入手55A1 減埋超市$2000同埋信用卡回贈唔駛2萬,照睇佢定價, A1 應該好過 A8F, 而家買A1 過買水貨A8F, 起碼有39個月保養

hkboy 發表於 2018-6-17 15:19

sobong1 發表於 2018-6-17 13:26
上星期堡壘入手55A1 減埋超市$2000同埋信用卡回贈唔駛2萬,照睇佢定價, A1 應該好過 A8F, 而家買A1 過買 ...

Ching 堡壘即係邊間? 凶宅?
邊間分店做到咁平?

sobong1 發表於 2018-6-17 16:09

hkboy 發表於 2018-6-17 15:19
Ching 堡壘即係邊間? 凶宅?
邊間分店做到咁平?

YES,我估間間都OK,我話BUDGET 2萬樓下,佢問我係咪一定買,係既佢幫我計下,
之後實際俾22080,中銀有350回贈,2000超市去SONY換,趕得到開幕禮

siukeung 發表於 2018-6-17 18:46

之前我都分享個朋友做電視調校,經佢手調校的z9d起碼十部八部,但有次調極都調不到,最奇怪有部份選項開關完全看不到分別,初時以為什麼壞了,查問下得知原來是國內版,初時他亦沒有為意,以為真的有什麼壞了!! 後來再遇另一部國內版情況相同;最後他查問做維修的行家得知,港版與國內版開機殼後所見的走線或部份原件佈局有分別,而qc亦明顯有別,所以推斷極有可能國內版平過港版是有因由,保養又相對麻煩又沒保證,本人就不作考慮!!

ahjackng 發表於 2018-6-17 22:40

無圖無真相的年代,之前在隔離台有師兄將自己部55HX750 所謂MIJ的拆開跟國行進行比較(人地有圖),分別原來只是多張MIJ貼紙{:6_136:}

cryo 發表於 2018-6-17 23:17

其實A1現時實際賣價又可以同世界其他地區差不多,唔通現時啲行貨A1已經唔係MIJ?
如果A1仲係MIJ的話,定位較低嘅A8F個貴絶全球本地行貨定價真係好有問題⋯⋯
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: Sony OLED 及 LED 電視有價單!!!!!!!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。