chimray 發表於 2018-6-10 00:12

裝修在即........請各位比 D 意見點搞音響

本身用

擴音機: Denon AVR-4310

因會轉電視 55",原先的書台 speaker B&W 都用吾反了

要用細細個 speaker,睇過

- B&W M-1, 細細只,依家 5.1 (M-1 x5 + Subwoofer ASW 608, Onkyo TX-NR575): HK$14,888
- Bose Lifestyle 659 Home entertainment (成 4 萬,嘩,但好靚仔。。。。。。),不過用左呢個米用吾回過 Denon !!!

大家請比 D 意見小弟,或且可以用幾個牌子,細細只,前置,中,後,低音全換也可以,因之前系統都成 15-16 年,謝 !

茶母 發表於 2018-6-10 02:08

Bose 係over price唔建議,

另外要考慮玩唔玩atmos, 玩要處理喇叭夾聲問題,

重有藏線, 安裝位置, 呢啲唔裝修時處理, 之後會重煩

andychankk 發表於 2018-6-10 09:35

Kef e系列?

WyanLiu@FB 發表於 2018-6-10 10:59

Bose套機我試聽過,環迴效果真係超班,但嗰日未試聽到低頻就走咗

horacetanghh 發表於 2018-6-10 11:12

我用緊focal Dome, 外型同聲都幾得,但比較貴

chimray 發表於 2018-6-10 22:58

horacetanghh 發表於 2018-6-10 11:12
我用緊focal Dome, 外型同聲都幾得,但比較貴

Ching,呢個係法國品牌,香港只有一間 Dealer,有何推介 ?

chimray 發表於 2018-6-10 23:01

WyanLiu@FB 發表於 2018-6-10 10:59
Bose套機我試聽過,環迴效果真係超班,但嗰日未試聽到低頻就走咗

今日再聽過,無論音樂,電影,D 聲都好店 ! 不過,要比 4 皮但呢個系統差不多 2 年多了

Ep-71 發表於 2018-6-11 08:37

我都裝修設計中,初步兩個想法, 為左慳地方

Y仔 soundbar or crm 3 + woofer

horacetanghh 發表於 2018-6-11 10:16

chimray 發表於 2018-6-10 22:58
Ching,呢個係法國品牌,香港只有一間 Dealer,有何推介 ?

我自己就用緊focal Dome 7.1 (做中置(紅色),左右surround (紅色) 和天花板四隻(紅色和白色),全部藏缐入牆,另外加對KEF LS50 做前左右
頁: [1]
查看完整版本: 裝修在即........請各位比 D 意見點搞音響

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。