clarklai@G 發表於 2018-6-7 18:35

請教Denon 2400 聲壓調整問題

小弟睇左幾篇有關多聲道聲壓的文章,話電影錄音師整音軌的時候都系用0 DB的標準去做,所以我地儘量要將avm調到0DB先系最靚聲的。
問題1:加減聲壓電平既DB數系avm既手動audyssey度直接改,或是在option個度電平調整好?

問題2:如果要減低DB系各個多聲道(包括超低音)一起減同一個DB嗎?例如七聲道都一起減2

問題3:如果加減完DB會唔會影響audyssey 個
setting?需要重新再做一次?
感謝各位ching賜教。

茶母 發表於 2018-6-7 22:11

小弟睇左幾篇有關多聲道聲壓的文章,話電影錄音師整音軌的時候都系用0 DB的標準去做,所以我地儘量要將avm調到0DB先系最靚聲的。
問題1:加減聲壓電平既DB數系avm既手動audyssey度直接改,或是在option個度電平調整好?

Audssey入面校

問題2:如果要減低DB系各個多聲道(包括超低音)一起減同一個DB嗎?例如七聲道都一起減2

首先要將所有聲道音量校到相同先, 再按情況決定校單一或全部

問題3:如果加減完DB會唔會影響audyssey 個
setting?需要重新再做一次?

Audssey 主要係校喇叭EQ, 相位距離等難用人耳處理嘅問題, 音壓大小係唔駛再調Audssey

感謝各位ching賜教。

但提一提戲院又好, 電影又好, 主要係調到响0Db(錄音, 後期同重播標準輸出電平, 唔係音量)時每個聲道喇叭輸出嘅音色同音量相同,

响整個系統入面係會有processor處理嘅(等於av amp响家企一樣);

而响家用av 入面, 重播時電平係已固定(已做緊咗响軟件入面), av amp 要做就係將每隻喇叭嘅音色同音量控制到相同,

但因為家用條件人人唔同(喇叭model, 音壓, 音色, 需要能量, 放置方式, 空間大小, 環境聲音反射等),

Audssey或者其它調校方式都係為咗處理上面問題, 希望得到合理而理想嘅效果

clarklai@G 發表於 2018-6-7 23:04

茶母 發表於 2018-6-7 22:11
小弟睇左幾篇有關多聲道聲壓的文章,話電影錄音師整音軌的時候都系用0 DB的標準去做,所以我地儘量要將avm ...

哇,睇完ching的回復,袋咗唔少錢落袋,萬分感激,我需要d時間再慢慢參透下個中細節,玩av真系一輩子的工程,過癮。。。再冒昧問問ching,超低音音壓電平需要在做完audyssey以後,再系audyssey手動個度調節到75DB(用音壓計app去測)嗎?

茶母 發表於 2018-6-7 23:23

clarklai@G 發表於 2018-6-7 23:04
哇,睇完ching的回復,袋咗唔少錢落袋,萬分感激,我需要d時間再慢慢參透下個中細節,玩av真系一輩子的工 ...

超低音音壓其實唔係咁易攪, 但你可以响Audssey做完之後, 搵幾套熟嘅碟聽吓, 最好係有文場有大陣像嘅,

睇吓低音夠唔夠同會唔會太大影響對白, 再試吓校吓subwoofer音量比較吓, 搵個啱自己嘅, 唔好以為75dB就啱

但留意唔係自動Cal出嚟代表一定啱, 覺唔對路就要重新校過

clarklai@G 發表於 2018-6-9 19:17

茶母 發表於 2018-6-7 23:23
超低音音壓其實唔係咁易攪, 但你可以响Audssey做完之後, 搵幾套熟嘅碟聽吓, 最好係有文場有大陣像嘅,

...

茶ching,因為我在其他文章睇過話cal完之後,唔好再搞超低音既音量鍵,只能在AVM度調超低音個DB,所以都系几難搞得滿意,我反復調試左好多次,當然相位和擺位應該無錯了,我都搞左好耐

茶母 發表於 2018-6-10 00:37

clarklai@G 發表於 2018-6-9 19:17
茶ching,因為我在其他文章睇過話cal完之後,唔好再搞超低音既音量鍵,只能在AVM度調超低音個DB,所以都系 ...

個人都係建議搞amp 個level, 可能我講得唔清楚啦{:6_122:}
頁: [1]
查看完整版本: 請教Denon 2400 聲壓調整問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。