kitchai 發表於 2018-5-30 11:19

小瑟 發表於 2018-5-30 09:14
師兄你屋企個位好正可以玩到七點1.4

個shape 係ok嘅,不過空間細。7.1.4緊係好,不過又要再投資external amp 同再擺多對後置驚冇位行。

kitchai 發表於 2018-5-30 11:27

andychankk 發表於 2018-5-30 10:15
係呀,睇戲時,後置喇叭出聲多過天花喇叭。天花2隻同4隻差別不會太大,但5.1同7.1差別就幾大 ...

但如果我照keep後係天花射住皇帝位再係amp度set 7.1.2又得唔得呢?

kitchai 發表於 2018-5-30 11:35

AMP 同ATMOS Speaker 尋日到咗都未有時間開箱SET機{:1_331:}

andychankk 發表於 2018-5-30 11:44

DickLai@G 發表於 2018-5-30 10:57
師兄有試過.2 vs .4嘅分別?
可否分享一下,小弟準備升級
感激!

基於居住環境所限,有兩隻是用反射,另外兩隻是吊天花。當然條件許可,掛晒4隻就最好(至於點解我有四隻,只因為我開頭買左反射喇叭先,屋企裝修可以掛到就掛兩隻,所以先咁安排),但而家的戲,出天空喇叭的效果主要都係塌樓,落雨聲,飛機聲為主,成套戲都係得個幾秒時間,是否值得花錢買4隻就見仁見智,都係大雨同無咁大雨的分別。不過要注意,掛得喇叭越多,部AV AMP就越來越無力,所以如果部amp唔夠力的話,減少喇叭數量會較好些。

kitchai 發表於 2018-5-30 11:49

andychankk 發表於 2018-5-30 11:44
基於居住環境所限,有兩隻是用反射,另外兩隻是吊天花。當然條件許可,掛晒4隻就最好(至於點解我有四隻 ...

師兄有冇相或圖分享下你7.1.4擺法?

andychankk 發表於 2018-5-30 11:59

kitchai 發表於 2018-5-30 11:49
師兄有冇相或圖分享下你7.1.4擺法?

我玩過7.1.2同5.1.4,5.1.4是前兩隻反射,後兩隻掛天花,但考慮準備賣左對反射,變返5.1.2. 奉勸一句,掛喇叭越多,部amp未必夠力,聽聲覺得明顯無力左。

kitchai 發表於 2018-5-30 12:05

andychankk 發表於 2018-5-30 11:59
我玩過7.1.2同5.1.4,5.1.4是前兩隻反射,後兩隻掛天花,但考慮準備賣左對反射,變返5.1.2. 奉勸一句,掛 ...

我前置PRE-OUT出INT AMP,咁其餘喇叭應該夠分

咁即係你行7.1.2時對後置都係掛天花? 左右surround 耳仔LEVEL?

andychankk 發表於 2018-5-30 13:29

kitchai 發表於 2018-5-30 12:05
我前置PRE-OUT出INT AMP,咁其餘喇叭應該夠分

咁即係你行7.1.2時對後置都係掛天花? 左右surround 耳仔LE ...

我玩7.1.2時,玩反射喇叭,後置放地下就離梳化兩尺左右距離,左右環繞用腳架放係梳化兩邊。建議左右環繞如果是耳水平,最好都離開皇帝位3-4呎距離。

kitchai 發表於 2018-5-30 13:49

andychankk 發表於 2018-5-30 13:29
我玩7.1.2時,玩反射喇叭,後置放地下就離梳化兩尺左右距離,左右環繞用腳架放係梳化兩邊。建議左右環繞 ...

後置放地下指是有腳架嗎?及以高空聲計,同5.1.4分別大嗎?(包圍及定位)??

andychankk 發表於 2018-5-30 14:40

kitchai 發表於 2018-5-30 13:49
後置放地下指是有腳架嗎?及以高空聲計,同5.1.4分別大嗎?(包圍及定位)?? ...

後置有腳架的,距離梳化2呎及高取水平1呎左右。可能我個時左右環繞放得太近,所以效果麻麻,之後轉了5.1.4後,左右環繞有足夠距離(離皇帝位5呎左右),效果就好好。總括經驗,喇叭一定要有足夠距離給聲音擴散,咁效果就會好好。擺位方面,建議參考返杜比網站建議的擺位,睇返個建議角度。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: Atmos Layout 建議 (5.1.4 or 7.1.2)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。