TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 11:32

Sony 49x9000e hdmi問題

各位好 小弟想問問有人用緊9000e?想問下hdmi資訊欄每隔幾個小時彈出黎 係咪正常? 我依家博緊ps4 pro同pc,每隔幾小時就會彈出戈行bar出黎ps4會黑一下畫面pc就唔怕但係就會彈行bar,線我已經插實亦試過好多條hdmi線 機都試過唔同機 問題都係甘 我想知呢部電視甘情況係咪正常 謝謝解答thx

tps@G 發表於 2018-5-25 11:42

bar上有冇寫字句?

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 11:51

tps@G 發表於 2018-5-25 11:42
bar上有冇寫字句?

就係顯示hdmi戈行 即係每次轉hdmi之後都會彈出黎戈行 前題係我一直都打緊機或睇緊戲 佢會無啦啦彈出黎

tps@G 發表於 2018-5-25 12:06

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 11:51
就係顯示hdmi戈行 即係每次轉hdmi之後都會彈出黎戈行 前題係我一直都打緊機或睇緊戲 佢會無啦啦彈出黎 ...

我以前試過係駁pc每次轉hdmi之後無啦啦不停彈出一句"場地"問題,
之後問hotline解決咗

wklie 發表於 2018-5-25 12:06

This is caused by signal change, including resolution or audio format.

Try this:
Home->settings->channel settings->infobar->off

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 12:17

tps@G 發表於 2018-5-25 12:06
我以前試過係駁pc每次轉hdmi之後無啦啦不停彈出一句"場地"問題,
之後問hotline解決咗 ...

Sony hotline都未知咩問題 問佢地又話未試過甘 不停叫我試 試左2個月咩方法都試過 佢地都係答我唔知{:8_385:}{:8_385:}{:8_385:}{:8_385:}

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 12:18

wklie 發表於 2018-5-25 12:06
This is caused by signal change, including resolution or audio format.

Try this:

我會試下 但係ps4彈就會連畫面都黑埋 戈下大獲

tps@G 發表於 2018-5-25 12:35

你先試咗上面位師兄嘅方法先,
唔得再試下面嘅方法
我部電視係sony舊款,可能有d分別:

設定->系統設定->場景選擇->通用

wklie 發表於 2018-5-25 12:53

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 12:18
我會試下 但係ps4彈就會連畫面都黑埋 戈下大獲

For PS4 Pro, you should either use HDMI port 2 or 3 of the X9000E.In the TV, set HDMI port to Enhanced.

TongLeo@FB 發表於 2018-5-25 13:09

tps@G 發表於 2018-5-25 12:35
你先試咗上面位師兄嘅方法先,
唔得再試下面嘅方法
我部電視係sony舊款,可能有d分別:

好的 我再試試
頁: [1] 2
查看完整版本: Sony 49x9000e hdmi問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。