Ken134547 發表於 2018-5-23 13:15

樓主 啲器材 件件都係精品 流曬口水{:6_128:}

Samson2011 發表於 2018-5-23 13:29

pac 發表於 2018-5-23 13:08
Reference 5 要大地方才可考慮去玩呀,
因為references3 的下潛力都好利害。
Reference 5就更加了。

看來我要換地盒了,我家boom 到暈

ken01010 發表於 2018-5-23 13:30

cuddy 發表於 2018-5-23 12:16
請問reference 3 同 reference 5 除左多左份低音單元之外仲有咩分別?

由於多岀2個低音單元,Reference 3 見意amp 最大係300w,而Reference 5就400w
頻率反應,Reference 3為 43Hz-35kHz,而Reference 5就40Hz- 35kHz,代表Reference 5可處理更低嘅低頻
敏感度方面,Reference 5為90dB,Reference 3 87.5dB,即係話Reference 5更易推
至於價錢(普通版計),Reference 5係135,000,Reference 3係99,000,按比例計,個人覺得Reference 5更抵玩
從各方面睇,Reference 5係比Reference 3更值得入,但前提係要放得落,食得到佢把聲,超碼要十二,三呎以上嘅距離,因為今代Reference 個低音唔講得笑

MartinTong 發表於 2018-5-23 13:36

神奇

ken01010 發表於 2018-5-23 13:40

Samson2011 發表於 2018-5-23 13:29
看來我要換地盒了,我家boom 到暈

咁要聯絡PAC 兄商討解決方案了

cuddy 發表於 2018-5-23 13:43

ken01010 發表於 2018-5-23 13:30
由於多岀2個低音單元,Reference 3 見意amp 最大係300w,而Reference 5就400w
頻率反應,Reference 3為 4 ...

謝謝分享!
請教一下是否需要將喇吧ohm 數一併計算才知道難唔難推? 感謝

sharkpigyu 發表於 2018-5-23 13:45

睇住師兄越玩越精 仲要有高人指點 只能講一個字 勁{:1_326:}

ken01010 發表於 2018-5-23 13:46

cuddy 發表於 2018-5-23 13:43
謝謝分享!
請教一下是否需要將喇吧ohm 數一併計算才知道難唔難推? 感謝 ...

都需要,但佢地2隻喇叭同樣都係8ohm,所以不用比較,只睇敏感度就可以了,謝謝你{:1_254:}

ken01010 發表於 2018-5-23 13:48

sharkpigyu 發表於 2018-5-23 13:45
睇住師兄越玩越精 仲要有高人指點 只能講一個字 勁

還記得想當日,小丑兄都不厭其煩咁,為小弟解答過不少初哥問題,真的感謝你{:6_162:}

fishbone8822 發表於 2018-5-23 14:45

ken01010 發表於 2018-5-23 13:46
都需要,但佢地2隻喇叭同樣都係8ohm,所以不用比較,只睇敏感度就可以了,謝謝你 ...

http://us.kef.com/reference-3

IMPEDANCE        8 Ohms (min.3.2 Ohms) {:1_345:} {:1_249:}

http://www.gryphon-audio.dk/products/integrated-amplifiers/diablo-300.aspx

2 x 300W (8 Ohm), 2 x 600W (4 Ohm), 2 x 950W (2 Ohm) <---{:1_326:} {:1_326:} {:1_351:}

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 升級工程終於完成

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。