dougsof 發表於 2018-5-22 21:03

部機有atmo 但係唔夠Speaker…

各位師兄,想問一個低能問題

而家atmo 要咁多spk, 但係屋企最多得5.1...咁係會出少左聲?定部amp 會route d 聲去有spk 個d channel 出呢?

edwardkeith@G 發表於 2018-5-22 21:25

睇你個人要求,有D amp係可以行3.1.2玩吓atmos,但天空聲最少要2隻,如情況許可 5.1加對enabled玩吓都唔差

CalixLau@G 發表於 2018-5-23 21:11

Setup有得揀你行咩 揀番 5.1就得
至少我Onkyo amp 係甘 其他牌子唔肯定

issachar 發表於 2018-5-23 23:29

睇返你隻 amp support 點玩... 不過 5.1 其實都冇乜所謂啦...

點解唔加對 enabled?

茶母 發表於 2018-5-23 23:46

其實天花聲道係收藏響原本聲道入面,再由amp解碼出嚟,

基本上響冇atmos speaker情況下會保留響原聲道下面以dolby ture HD播放,

聲音係冇少到嘅,咁做係為咗舊播放系統同碟可以兼容,而唔駛全部重新做過

http://personalaudio.hk/2016/08/10/janet-column-5/

dougsof 發表於 2018-5-27 03:59

明白晒,謝謝解說
其實而家仲用緊部 nuforce avp18, 行緊5.1, 剛買左部xbox one x, 但係只出到atmo 其他會down 左去dolby digital...慘不忍 X...所以心cc upgrade, 但係屋企唔會再加到spk....唉

andychankk 發表於 2018-5-27 21:57

加對反射喇叭,都可以感受到個效果

josephpoon0506 發表於 2018-5-28 09:45

我都係5.1心思思加左對enable speaker玩5.1.2 因為我都唔想鑽牆.. 反射都有少少聲都已經好正.. 我遲d都可以再加對rear height 做5.1.4
ching試加對enable speaker玩下感受下先..
頁: [1]
查看完整版本: 部機有atmo 但係唔夠Speaker…

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。