DickLai@G 發表於 2018-5-19 22:50

AB test KEF LS50 vs R300

相信好多師兄都已玩過LS50, 未玩過都聽過佢嘅評價,咁大路野我就唔多講了

今日好慶幸得一位師兄出讓一對LS50. 跟本同全新冇分別
連配件packing 都未拆,感謝呢位師兄肯平價讓俾小弟

中午取貨,忙完一大輪,晚上回家後急急腳放起對LS50開聲。 想只係試下佢夾唔夾小弟嘅器材,同埋將會放做後置掛牆。咁反正未上牆,就放喺對R300上面試聲先,都冇蝕底。

一開聲,第一個感覺係,嘩,呢隻真喇叭咁細隻,竟然啲聲可以咁開揚,低音咁紮實。唔怪得網上啲人係咁讚,又攞晒獎。

時間有限,聽左四首歌就轉返去R300, 同樣都係用Pure direct , 同一個音量,再播同樣四首歌。。。嗯,本來自己聽慣左R300, 都唔覺得有咩特別,但一做AB,就發覺其實佢啲聲都算厚,人聲聽落去比較潤,低音更有衝擊力,但啲樂器聲(高音果啲)就冇LS50 咁富有彈跳感。但整體的確係比LS50出色,亦付合佢貴少少嘅定價。

以上只係小弟個人感受,耳聽為實,好主觀,不喜勿插,歡迎討論。加上小弟器材只係入門,更加唔係為兩聲道而設,純粹有歌聽就算。

前置: Kef R300
中置: Kef R600C
後置: Kef T301
TM : Kef T301
Subwoofer: Sunfire Hrs12
AVR: Denon X4300H
2CH power amp: Apollon NS800SL
線材一大堆cheap 嘢

GoHarry@FB 發表於 2018-5-19 22:54

Kef T301做後置,郊果點? 我想考慮

謝謝

DickLai@G 發表於 2018-5-19 22:56

GoHarry@FB 發表於 2018-5-19 22:54
Kef T301做後置,郊果點? 我想考慮

謝謝

最好可以對準皇帝位
唔差
不過我會將佢上天花做Atmos

GoHarry@FB 發表於 2018-5-19 23:11

So....你會將LS50做後置?

^^

avfansfans 發表於 2018-5-19 23:26

LS50 低音反射孔設於後方,想問下其實要預離牆至少距離幾多左右至有好嘅效果?

GoHarry@FB 發表於 2018-5-19 23:28

LS50 低音反射孔設於後方,原廠有提供棉,塞住低音反射孔

請問音質會差D?

DickLai@G 發表於 2018-5-20 04:46

GoHarry@FB 發表於 2018-5-19 23:11
So....你會將LS50做後置?

^^

係呀

DickLai@G 發表於 2018-5-20 04:48

avfansfans 發表於 2018-5-19 23:26
LS50 低音反射孔設於後方,想問下其實要預離牆至少距離幾多左右至有好嘅效果? ...

好問題,我後置會轉差不多90度向皇帝位,因為sofa 貼牆呢
所以氣孔問題不大

fishbone8822 發表於 2018-5-20 16:37

Apollon NC800SL <----師兄, 幾時有用家包9? {:6_127:}

avfansfans 發表於 2018-5-20 19:48

DickLai@G 發表於 2018-5-20 04:48
好問題,我後置會轉差不多90度向皇帝位,因為sofa 貼牆呢
所以氣孔問題不大 ...

因為我都想買呢對喇叭來做前置,但要貼牆放(我諗得一吋位左右),所以我一路都十五,十六
頁: [1] 2 3
查看完整版本: AB test KEF LS50 vs R300

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。