小瑟 發表於 2018-5-4 08:04

marantz SR8012 旗艦合併匯知音 (會後討論)

昨晚大家玩得開心嗎??? 我就好開心勒, 最正係可以聽到威廉SIR介紹的2018新年演奏, 同埋可以試到馬仔 8012對於音樂感呢三個字既演繹月見到家呢~~{:6_182:}

完場後仲有大把師兄上前同威廉SIR傾個靚計呢~

Happy89 發表於 2018-5-4 09:18

首先多謝post76招待 ! 本人正在Marantz 和 Denon 之間選擇中 , 而昨天收工急忙馬上趕去第一場 , 好彩剛剛趕到 。但只乘下邊角位置 , 只能感受現場氣氛 , 不能完全感受到新制式音效有點失望 , 希望下次能坐個較好位置吧 !

malikysl 發表於 2018-5-4 11:51

AURO-3D 表現唔錯, YOUTUBE 片源 做到有包圍感, 不過有AURO-3D片源既碟相對少。
本人就只係屋企裝2個鴨毛反射喇叭,這個機會不熟於我的。

坐前第一排力水,音效都充足夠力,反應好似慢左小小。

不過音樂感係強既,但用來播LP,相比 2 - CH 既AMP 就少左D "尾音" 收得快左。 不過算合格。

小人差劣意見,有錯勿打頭。

chanleechan 發表於 2018-5-4 13:17

多謝 & 辛苦曬 post76 & Marantz 仝人的安排, William sir 很用心的精彩介紹, 小瑟一向既幽默, 又過左一個開心既晚上, 非常感激

仲要有禮物拎走, 超開心 {:6_143:}

講翻部機,

1. LP - 其實 AV AMP 播碟本來就唔存在什麼希望 / 要求, 只會當作送既 function 一樣, 雖然出效果還是欠缺一點點點點點餘韻, 但對於我呢 d 比較小聽音樂既用家來講, SR8012 + $2380 唱盤 = 絕對收貨 ……….只聽聲, 應該好難想像是 AV Amp 出聲, 抵讚

2. 爆戲 - auro 3D 相比起 Atmos , 空間感非常好, 會比較空曠一 D, 但唔亂, 音效方向性很準確 (飛機 / 直升機前後穿插) 好過癮, 但相對我在用的 5.1.2 Atmos , 始終有 2 只實體 spk 在 "頭頂", 音效始終會比較扎實一 D, 但空間感會無咁闊, 以落雨做比較, 我始終覺得 Atmos 會有佢優勝地方, 但以整個上層音效黎講, 真係各有長短, 個人口味

3. 演奏會 - 效果不用多說, marantz最耍家, 話唔好先奇怪, 尤其係果首咁出眾既曲目, 第 1 粒音就令到大部份在場人士都會心微笑

以上純個人觀感, 希望大家不要見笑

特別嗚謝小瑟在會前給我的 Media player / Bluray player 意見. Thank you so much

kcsound 發表於 2018-5-4 13:21

Thanks Post 76 and Sound United (William sir - especially).
It is a great event. The sound is very good. Good surround effect and wonderful bass. {:6_128:}

malikysl 發表於 2018-5-4 14:23

鴨臣(EPSON) 個 短投好正,中毒。

鴨臣配鴨毛{:6_143:}

HD_2 發表於 2018-5-4 14:27

琴晚試嘅唱盤+喇叭真係平到笑(我成日覺得幾千蚊嘅產品係超大市場)

mantam121 發表於 2018-5-4 15:53

好多謝post76 及 Sound United 既安排,終於可以一聽馬仔8012既聲音,我諗在場所有人包括我都一定中哂毒,另外William Sir 既專業講解真係超級正

ctmctm2012 發表於 2018-5-4 16:52

{:6_193:} {:6_193:}

小瑟 發表於 2018-5-4 18:02

有冇師兄可以 PO返尋晚的藍光碟出來!????
頁: [1] 2 3
查看完整版本: marantz SR8012 旗艦合併匯知音 (會後討論)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。