ericbusmo 發表於 2018-4-25 19:22

購買影音套裝請教

小弟早好多年用過套裝canton mx120配onkyo606,之後壞咗老虎話唔要拉線就轉咗用philips css5530g,現在搬咗屋可以換機,focal sib evo dolby atoms套裝喇叭再配一部全新amp,請問這套套裝喇叭ok嗎?比我之前果2套好得多嗎?還是有其他選擇?屋企全個廳有250尺,但放置喇叭地方就無得變了。

風仔風仔仔 發表於 2018-4-25 20:09

如果地方許可, 唔好再買衛星喇叭既組合,
最低限度, 都要買書架喇叭, 出來既低音都靚D.

Sun811 發表於 2018-4-25 20:17

Ching有個咁正的廳玩影音真喺唔好浪費咗佢,咁Ching你會預幾多budget去換機哩?

HD_2 發表於 2018-4-25 20:18

其實你地方好似唔細 玩大喇叭好

ericbusmo 發表於 2018-4-25 22:08

其實我見這套衛星組合可以玩埋atoms都係$10000左右,再加埋amp,總共約$15000,不過就唔知atoms效果如何。

Sun811 發表於 2018-4-26 07:46

其實哩類喇叭仔我初影音時都玩過,我以前80呎範圍內玩都叫做有得玩咁囉,你無乜期望都可以玩吓嘅,因為你地方太大,好似樓上ching講,最小都要書架喇叭。

HD_2 發表於 2018-4-26 09:20

ericbusmo 發表於 2018-4-25 22:08
其實我見這套衛星組合可以玩埋atoms都係$10000左右,再加埋amp,總共約$15000,不過就唔知atoms效果如何。 ...

atoms 要有天花音箱先係

ericbusmo 發表於 2018-4-27 22:30

Sun811 發表於 2018-4-26 07:46
其實哩類喇叭仔我初影音時都玩過,我以前80呎範圍內玩都叫做有得玩咁囉,你無乜期望都可以玩吓嘅,因為你地 ...

我個廳係有250尺,但聆聽位置只有約80尺,咁其實係要買喇叭發揮到80尺還是250尺地方呢?

ericbusmo 發表於 2018-4-27 22:33

而聆聽位置兩邊和後邊都空曠,是否有機會影響包圍感和連貫性呢?

ericbusmo 發表於 2018-4-27 22:38

Sun811 發表於 2018-4-25 20:17
Ching有個咁正的廳玩影音真喺唔好浪費咗佢,咁Ching你會預幾多budget去換機哩? ...

如果用15000至20000預算去入amp 前中後置和十仔,用喺我個廳足夠嗎?有什麼組合可給我參考?
頁: [1] 2
查看完整版本: 購買影音套裝請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。