BensonCheong@FB 發表於 2018-4-25 09:00

有幾多預算呢?
其實好睇c兄你預幾多錢先可以做推薦

samzone 發表於 2018-4-25 09:40

MartinTong 發表於 2018-4-25 08:50
可考慮 S4AI 或 SCL-3 / 4 作為環繞聲揚聲器及 天花揚聲器

有睇過SCL series, 分分鍾貴過主聲道,S4ai 都考慮中,因為未聽過dipole/bipole speaker, 另外我有一邊surround只可放近牆角,唔知可否用這種型speaker

samzone 發表於 2018-4-25 09:43

BensonCheong@FB 發表於 2018-4-25 09:00
有幾多預算呢?
其實好睇c兄你預幾多錢先可以做推薦

我見水水都唔太貴,Surround每对2萬蚊内,主要size不能太大{:1_332:}

Ep-71 發表於 2018-4-25 10:03

正路中正路一定系 JBLcontrol X

比我就 S4ai

samzone 發表於 2018-4-26 17:22

Ep-71 發表於 2018-4-25 10:03
正路中正路一定系 JBLcontrol X

比我就 S4ai

唔該師兄,請問Control 29 比Control X 又如何,謝謝

Ep-71 發表於 2018-4-26 17:31

samzone 發表於 2018-4-26 17:22
唔該師兄,請問Control 29 比Control X 又如何,謝謝

年紀大型號吾太記得清楚,control 系列 1/ proIii/ 23/25/27都玩過,相同系列聲底相近,都系膠箱,音壓同表現同價錢單元尺寸成正比, x就未有聽過,估計聲會近似...主要系白色同价錢ok..

S4Ai 我用緊可以負責任地答你我like 系ok 收貨,

SCL 3 吾敢答....因為一直閒置,未有時間搞佢,由佢先,後年先有機會處理

Ep-71 發表於 2018-4-26 17:37

以下系咁啱之前作答,亦可供參考
發表於 5 小時前 | 只看該作者

Samzone 發表於 2018-4-23 20:01
如果前丶中置用array, 音箱比較大,control x 會唔會連唔到array D聲

差別當然有一定差別....特別你提到連唔到array D聲間題...單元同體積結構大小完全糸2個世界

平心而論事...

作為JBL 用家.... 主觀同客觀因素 我當曰都考慮左好多問題....

1. 天花有冇可能安到大野???(客廳 ?? 獨立房??)
2. 太大太厚有冇問題???(空間 及 吸音)
3. 過吾過到老虎個關???very 重要
4. 白色定黑色...???
5. 白色 投影時會否返光???
6. 吊左上去 有冇安全隱患????
7.D 線用什么方式收口???
8.2隻定4隻???
9.頇算 ????
10JBL 530.???..S4Ai ??? SCL2?? SCL3 ??? SCL4???? 或其他?????
11. 用乜野 amp 推??? amp 頇算
12. 開關上會否太煩 ?????

冷靜小小唸下..可能有自己..的答案

咁 2kcontrol X 可能己經系好好選擇

頂~!!原來又系你問...>_< '...

samzone 發表於 2018-4-26 18:14

因為JBL 太多型號,實在好雜,好多問題,多謝師兄的意{:9_430:}

小瑟 發表於 2018-4-26 22:48

如果未入喇叭,就最好盡量買返同一牌子都唔會差太多,當然要睇埋當中技術。Jbl array 11000太LS40唔會差太遠,用AMP既EQ就應該有唔錯既連貫性的。

BensonCheong@FB 發表於 2018-4-26 23:07

samzone 發表於 2018-4-25 09:43
我見水水都唔太貴,Surround每对2萬蚊内,主要size不能太大

SURROUND 2萬內....擺得落一定係S4AI
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 求教選擇一套Atmos 喇叭組合_JBL

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。