gsir 發表於 2018-4-15 18:33

ELAC 2090

話說上年年尾回歸返影音 將自己一套7.1 升左上 ATMOS 同時換左投影

十仔一直用緊當年性價比之王既SVS入門12吋 因為本身前中置低頻都出到唔錯效果 又荷包君亦病重 低頻升級就打後隻眼開隻開閉不了了之

直到為左投影機問題聯絡返某A字頭師兄 順便傾下傾下 就比A師兄放毒 終於決定換埋十仔

今次揀左ELAC 2090
睇過各方評價 其實小弟屋仔2070 就夠用 不過2090出遲一年 DESIGN 應該會好D價錢又差唔多,有平衝頭同有大買大既原則下 最後都係決定左去馬摸頭

本身2月尾係某鋪訂左貨 但遲遲未到又講唔到幾時有貨(話德國冇零件 打去代理問代理都話冇人訂貨) 最終去左另一間問 貴就貴4K但有現貨果斷拎返訂金去馬

星期5落星期6送貨 快手

首先係舊十仔 隻2090 打算放返係呢個位

先黎外箱個箱大到HIHI 後面係隻SVS十仔 幾驚比想像中大放唔落

開完第一層 DOBULE BOX 黎姐 安心D

開埋第2個箱 見到D送既腳同一條歐式電線 掉埋一邊先

終於見到隻十仔

之後爆箱 開住冷氣都拆到手軟流汗 終於見到真身

背面版 冇任何 VOL PHASE 制 因為佢係用APP 較既 可以坐係個位到慢慢試 夜晚想收細D都係開個APP 滑一下就OK

原裝腳係普通膠粒 緊係唔落 十仔幾種墊才以前比較過下 黑麻石係固定 中間試過膠地毯 樹脂半圓腳 (正常釘腳因為太重好難上放棄左)
最後都係覺得呢個最穩陣 日本防地震透明膠墊 易落易拆 4粒可以連1mX1m 黑麻石都拉得起 穩如太山 我自己好多野都係用佢做墊材 係音箱會用返VIA BLUE 既釘腳(都係用呢類膠做連接 好過BLUE TAG)

開箱文到此為止 實際上隻十仔如何 比D時間我玩下
初步是但開左下聽已經感覺到強而有力同之前個隻完全唔同級

舊十仔跟左我十年放左都唔值錢 應該留返黎玩下雙十

同時下一次升級預告 SCREEN RESEARCH 116:"入門透聲電幕換 126" CLEAR PIX4K 梗幕(又係因為某A......)

marco 發表於 2018-4-15 19:08

set好佢可以{:6_157:}爽爽啦

manlad760 發表於 2018-4-15 19:26

師兄,恭喜先,咩價位?

gsir 發表於 2018-4-15 20:13

manlad760 發表於 2018-4-15 19:26
師兄,恭喜先,咩價位?

唔使3字 {:1_339:}

fishbone8822 發表於 2018-4-15 22:47

公起...{:1_344:}{:1_326:}

善用5條PEQ會好好味{:1_259:}

ctmctm2012 發表於 2018-4-16 06:28

{:6_193:} {:6_193:}

marco 發表於 2018-4-25 10:28

樓主有無包膠更新一下{:6_196:}

gsir 發表於 2018-4-25 14:27

比多少少時間我 仲差D野未試 今個星期尾先得閒{:1_339:}

marco 發表於 2018-4-25 15:17

期待{:6_157:}{:6_128:}

hangshun 發表於 2018-4-29 01:08

師兄你的日本防地震透明膠墊在那裡買,可否PM我呢?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: ELAC 2090

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。