Vincent337 發表於 2018-3-8 14:20

Sony 55 9000e 配上 Cambridge TVB2 Soundbar 問題

大家好!

經過每日係Post76 比咁多位師兄毒我,上個星期終於去左買部電視去獎勵下自己,去買果陣仲比部A1深深深吸引住 (比海關制止左),最後都係買左 55’ 9000E + Cambridge TVB2 Soundbar.

琴日送左貨黎,都好滿意電視既表現。但當Soundbar 連接左電視之後,會發出輕微既刺耳高頻( wewe聲),試過換電掣,熄哂其他電器,拎遠d 條Soundbar,情況都係一樣 (只係睇電視先會咁,用藍芽聽歌就冇事)

最後試下用HDMI ARC 輸出,結果都係一樣,仲發現多左個問題就係:睇電視台既時候有嚴重聲畫唔同步,但睇now同打機就好少少。用光纖就冇呢個問題

請問各位師兄有解決辦法嗎?

marco 發表於 2018-3-8 15:34

即用hdmi接支soundbar會有delay?

horacetanghh 發表於 2018-3-8 15:43

師兄,你check 到電視的firmware 是那一個 version 嗎? 因在北美 Sony Update 咗個 DV firmware 後 (version 最後兩個數字為75), 有部份用戶 (無論A1, X930E, X900E) 都出現駁 set top box 出Dolby Digital Audio 去AV amp 出聲會出現高頻聲音 (香港未出DV update, 所以 version 係 70)

kuushun 發表於 2018-3-8 15:58

師兄北美嗰邊已經可以update Dv

咁我 現在買sony 9300E應該穩陣啦未來應該有得升級DV係唔係呀   thank you

Vincent337 發表於 2018-3-8 15:58

@Marco 冇錯

@Horace 我番去Check Check 先

horacetanghh 發表於 2018-3-8 16:20

kuushun 發表於 2018-3-8 15:58
師兄北美嗰邊已經可以update Dv

咁我 現在買sony 9300E應該穩陣啦未來應該有得升級DV係唔係 ...

可以話係,但
1. HK完全未有期(但唔知新出廠的TV會否巳預載)
2. Sony 個DV係新profile,市面上除了Apple TV 嘅tvOS 11.3 beta 版外,未有其它外置player support 到
3. 依個DV firmware 仲有個高頻噪音bug,北美都幾多用戶中招強烈投訴,但已接近個幾兩個月而Sony 仲未出到fix

kuushun 發表於 2018-3-8 16:21

thank you

Vincent337 發表於 2018-3-8 16:36

horacetanghh 發表於 2018-3-8 16:20
可以話係,但
1. HK完全未有期(但唔知新出廠的TV會否巳預載)
2. Sony 個DV係新profile,市面上除了Apple TV ...

Thanks for your information.

果D一著左就WEWE聲好困擾,鋪頭話換條新既SOUNDBAR比我,希望解決到

風緣 發表於 2018-5-31 11:11

Vincent337 發表於 2018-3-8 16:36
Thanks for your information.

果D一著左就WEWE聲好困擾,鋪頭話換條新既SOUNDBAR比我,希望解決到...

最後解決到嗎?
頁: [1]
查看完整版本: Sony 55 9000e 配上 Cambridge TVB2 Soundbar 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。