waishingkwong@G 發表於 2018-3-2 17:26

新手電視駁耳機問題

大家好, 小弟最近訂左部入門級既三叔49MU6900放房主要係玩PS4用, 但上一部電視已經係10年前既野, 對現時新技術完全唔了解{:1_331:}
, 因小弟習慣帶headsets打機(ASTRO A50, 只食光纖)完全無其他音響系統, 環境同地方又唔容許玩喇叭, 又上網見人話而家好多無線電視同網上電視都已經有支援多聲道, 如果我想一隻headsets做曬咁多野(打機睇電視一隻過聽埋5.1) 可唔可以用PS4(HDMI)>電視(光纖)>headsets, 會唔會對音質有好大影響? 定會有更好既方案? 求大家既意見{:6_136:}

茶母 發表於 2018-3-2 18:57

你情況叮咁駁係最簡單而做到嘅, 反正冇cost問題, 試咗啱唔啱先啦

waishingkwong@G 發表於 2018-3-2 20:18

茶母 發表於 2018-3-2 18:57
你情況叮咁駁係最簡單而做到嘅, 反正冇cost問題, 試咗啱唔啱先啦

其實部電視要聽日先到, 夜長夢多諗黎諗去, 我最怕係一過左電視會搞到無左5.1 OR搞到玩FPS GAME個定位唔準{:1_331:}

茶母 發表於 2018-3-2 22:52

waishingkwong@G 發表於 2018-3-2 20:18
其實部電視要聽日先到, 夜長夢多諗黎諗去, 我最怕係一過左電視會搞到無左5.1 OR搞到玩FPS GAME個定位唔準 ...

只要電視set SPDIF Out 做Bitstream就應該出到5.1,

又或者直接用PS4個optical out 出headphone

waishingkwong@G 發表於 2018-3-3 12:11

茶母 發表於 2018-3-2 22:52
只要電視set SPDIF Out 做Bitstream就應該出到5.1,

又或者直接用PS4個optical out 出headphone ...

咁睇黎都係要自己試下兩個對比下, THX CHING
頁: [1]
查看完整版本: 新手電視駁耳機問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。