hohodog900 發表於 2018-3-1 18:03

估唔到呢個情景會喺我屋企出現……Procella P5 + P15A

都話放假最好喺屋企瞓教架啦……無啦啦出下街就搞到屋企咁潤樣!

搞咗成晚,通頂咁濟,可以見得下人!
隻P15A實在太闊了,點搞都放唔落,迫於無奈要咁樣偷位,好彩有個舊紅酒箱又啱啱Fit晒放住右聲道先,遲下物色過隻喇叭腳同電視腳,因部電視依家可以放低2吋,同中置細隻咗,遮唔到醜,要訂造過隻電視腳,依家玩住先,下午開聲!

深宵半夜set好咗,無得試,唯有日頭再試!
一開機整隻John Wick Chapter Two試下先……
咦,咁奇怪嘅?前細後大嘅,啲槍聲喺後尾沈,嘭嘭嘭,焦焦焦,焦到耳都痛!check番啲setting明明前面-7dB,後面-9dB架,冇理由會後面大聲咁多……
後來試下set去All Channel Adjust立時正常番好多,但離理想仲差少少……唔理佢玩住先!
…………試咗一日,感覺一般,呢鑊唔通中伏?
思考一輪決定今晚再Auto Cal多次,今次先reset 番901個gain去zero,皆因昨晚唔記得reset,喺+5 gain嘅情況下Auto Cal嘅,唔知有冇影響……
今日再開機試,情況完全唔同晒,所有喺米樂聽到嘅嘢出番晒,果然不愧喺Procella,玩得好過癮!
當中發覺subwoofer嘅phase相當準確,Auto Cal之後完全唔使微調都下下低頻打屎忽,掃衭腳嘅就掃衭腳;當初仲担心phase只有正同反相唔知點微調,但出嚟效果非常好,可能subwoofer本身好夾個MCACC setting;我層經用呃尺方法加減尺數去試,發覺901 auto set出嚟嘅尺數喺最好嘅。
總結第一次Auto Cal應該喺套機完全未開過聲之下set出嚟唔準,亂晒龍,煲咗一日先正常番,所以第二次Cal先正確番,好期待煲兩三個月Run in咗之後嘅聲效!
總之鐘意睇戲嘅,有畢直嘅應該要入呢套,唔好再兜兜轉轉嘞

pac 發表於 2018-3-1 18:12

實在太興奮喇{:6_134:}

wman 發表於 2018-3-1 19:06

咁快收到貨,有排玩了 {:6_193:}

ylcheung 發表於 2018-3-1 19:10

真係堅到呢… !

hohodog900 發表於 2018-3-1 19:14

wman 發表於 2018-3-1 19:06
咁快收到貨,有排玩了

6點上去,8點埋單,24小時後送貨

fishbone8822 發表於 2018-3-1 19:21

爆破精選套裝, 正...越大聲越精神{:6_157:}

tangcoma 發表於 2018-3-1 19:57

P15A我都好想入!不過冇錢!唯有下次!

josephlok 發表於 2018-3-1 20:08

{:6_143:}good

wingleong 發表於 2018-3-1 20:10

正呀ching 5隻p5要幾錢

skyman 發表於 2018-3-1 20:28

真係引死人
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 估唔到呢個情景會喺我屋企出現……Procella P5 + P15A

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。