eva0083hk 發表於 2018-2-28 10:42

有冇ARC設定高人???(駁到想死... )

話說上星期見TomLee有清貨優惠,入手YSP-1600 soundbar

但返到屋企先知,竟然無咗之前好方便嘅遙控學習功能(即係條soundbar可以認到電視遙控,on/off/大細聲等)

唔想用2個遙控之下唯有試用ARC... (因為以前其他器材試過set,但set到火滾...)

CASE 1
電視唔插其他HDMI,只插soundbar用1條線,試3-4次就成功(接駁方法次序一樣,但永遠都唔會一次OK...)
試好晒無問題,電視一插返其他HDMI(例如AMP)就soundbar即時無聲,soundbar嘅power燈只識閃,連教大細聲/轉用其他input如藍芽經手機播歌都唔得...

CASE 2
先接駁不同器材,例如AMP/soundbar/電視,就算斷晒電源,3條HDMI試用唔同次序重新插過,一係就soundbar完全無聲出,甚至令AMP嘅HDMI只出到聲但出唔到畫面(指電視方面)
攪咗2晚,最好嘅結果只係:器材運作到,但soundbar同電視開機時要分開2個遙控開,電視遙控教唔到soundbar大細聲,但到熄機時,電視一熄又會熄埋soundbar...

古怪地方
1. AMP如果開HDMI CONTROLL,就算唔係插ARC專用HDMI插位(包括AMP/soundbar),亦無開AMP嘅ARC,但電視一用ARC都會自動著AMP,重自動將AMP轉埋TV輸出...
2. (未試到...)

有冇ching高人有經驗指教?感激!!!

panasonic 55cx700 / pioneer 78 / yamaha ysp-1600

多毛肥 發表於 2018-2-28 11:25

算吧啦唔好用ARC啦,靠唔住,公主病到頂級

阿定 發表於 2018-2-28 11:32

我用 Onkyo AMP 配 LG 電視,都亂到痴根,一係開電視又無端端幫我著AMP,一係就打PS4就幫我轉去TV input,開收音機又幫我關左部電視,亂到九彩

eva0083hk 發表於 2018-3-1 11:19

感謝回應,暫時都係用返光纖先,THX

peter99 發表於 2018-3-1 12:44

我用 P 記701。Letv 電視。睇電視無問題。睇藍光701會自動跳。有時全部正常有聲有畫。有時只有聲。有時只有畫!有時要全部斷電嚟過!有時斷完電都唔得!現在換左新 Panasonic 電視。全部正常操作。暢快無比!!!
{:6_143:}

BennyFok@FB 發表於 2018-3-1 14:06

用得ARC HDMI就係要插好少野同簡單
頁: [1]
查看完整版本: 有冇ARC設定高人???(駁到想死... )

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。