catlung 發表於 2018-2-17 11:46

matt88p 發表於 2018-2-17 11:40
我以前都係咁諗,但係我堅持,最後佢哋妥協,然後整完之後大讚OK,跟住有朋友來到,佢哋自己同D朋友 ...

師兄屋企超正 有機會攪過家訪就好啦{:6_143:}

marco 發表於 2018-2-17 11:50

matt大師既堅持{:6_193:},專業玩家應有態度{:6_239:}

matt88p 發表於 2018-2-17 12:02

catlung 發表於 2018-2-17 09:55
絕對認同!當試過全黑無光害嘅環境下、 尤其是黑位對比大幅提升十分明顯 、 就算入門級投影機、帶俾你驚 ...

呢個係其中我一個朋友,屋企用緊150吋,我再講多次係150吋,但係用緊嘅只係一部入門benq w1070+ ,但係環境全黑,就做到以下效果!!
相片全部冇加工,就咁用手機影!!!!

hangshun 發表於 2018-2-17 12:07

matt88p 發表於 2018-2-17 12:02
呢個係其中我一個朋友,屋企用緊150吋,我再講多次係150吋,但係用緊嘅只係一部入門benq w1070+ ,但 ...

黑白分明,而且非常仔細,咁大150寸,都可以這樣.......{:6_134:}

matt88p 發表於 2018-2-17 12:08

marco 發表於 2018-2-17 11:50
matt大師既堅持,專業玩家應有態度

Marco兄千祈唔好叫我大師,小弟一定絕對唔係,AV學識尚淺,大把嘢要繼續深究,只係自己真係好鍾意戲院感覺,想喺屋企可以有個feel, 同埋小弟亦都冇咩心得, 喺我角度入面玩影音冇啱與錯,最後都係自己隻眼同耳仔收貨,有啲嘢,平衡就是美,點到即止好啲!!

marco 發表於 2018-2-17 12:18

matt88p 發表於 2018-2-17 12:08
Marco兄千祈唔好叫我大師,小弟一定絕對唔係,AV學識尚淺,大把嘢要繼續深究,只係自己真係好鍾意戲院 ...

哈哈,都係一個稱呼啫{:6_196:}講得無錯{:6_237:} 耳仔收貨
可能我退左燒,所以而家多左去戲院睇,演唱會先買黎睇{:6_196:}

cwdicky 發表於 2018-2-17 12:20

150吋幕長度要幾長?

matt88p 發表於 2018-2-17 12:21

hangshun 發表於 2018-2-17 12:07
黑白分明,而且非常仔細,咁大150寸,都可以這樣.......

當日起初我朋友決定要upgrade裝150"個陣,我一開始就同佢講,邊有可能!死梗la,嗰部W1070 size = 一張a4紙, 一萬幾千貨仔,有乜可能會投到150??因為廠方都話佢其實100吋係最理想,再大啲就已經吃力,點知畫面一出,我哋完全打個特!! 咁當然係source上都有做功夫,佢用HTPC調咗顏色同埋對比度,不過點調都好,大前提係 ~~~~~ 都要你部投影機出到先得㗎大佬!!所以做到咁樣其實幾個原因, 不過最緊要最緊要嘅原因就係環境全黑,我夠膽講一句如果佢唔係環境全黑,我諗w1070+ 150"畫面乜都睇唔到!!

catlung 發表於 2018-2-17 12:22

Mosque 發表於 2018-2-17 11:34
射燈射幕,

我用的是 led射燈 已用安裝五年了對投影幕 冇任何問題 !

catlung 發表於 2018-2-17 12:26

matt88p 發表於 2018-2-17 12:21
當日起初我朋友決定要upgrade裝150"個陣,我一開始就同佢講,邊有可能!死梗la,嗰部W1070 size = 一 ...

器材與環境配合各50 / 50 咁樣先至會有滿分{:6_142:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 投影與環境!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。