GOTO 發表於 2018-2-16 04:06

求救!! 黑磚(Sony WM1A) 顯示唔到album art

早兩日入手咗黑磚, 嘥咗一整個日頭的時間, 執咗電腦個音樂庫然後過咗d歌入機 (因為有d舊歌有亂碼的tag, 所以嘥咗好多時間整理)

一開機, 今次無亂碼, 好滿足!
隨即, 發現好多歌唔知咩事無咗唱片封面 orz

開頭諗, 係咪aiff檔唔顯示?? 唔關事 (aiff檔& flac檔都有同樣狀況)
圖檔格式唔支援?? 唔關事 (一樣都jpeg, 有d顯示到有d顯示唔到)
新舊歌?? 都唔關事 (同一隻album, 有時第一首, 有時其他)
圖檔正方形/ 直幅/ 橫幅的album art都係一d出一d唔出

之前我用AK, 無呢個問題, AK上邊全部顯示到

最後都find out唔到咩原因 T_T
有冇師兄有一樣狀況??

THANKS

shamus 發表於 2018-2-16 05:31

因為要每首歌都要加相,您最好用mp3tag呢個software,首先,您要按change directory 入您要既歌,然後按"ctrl a"全選所有歌,再係左面,您會見到有個album cover ,就係果度paste cover 就得,影像最好唔好超過500x500.

pam005 發表於 2018-2-16 08:29

你不是用Media Go入歌 我用入歌無你講的問題

michael.t 發表於 2018-2-16 14:27

我之前用黑磚都有發生過Show唔到album Art問題
原來真係關圖檔問題
所有Walkman只係Support Baseline JPEG 唔Support Progressive JPEG

基本上個分別係Baseline JPEG係由圖上面Load到圖下 Progressive JPEG係由全圖濛變清咁Load出嚟

呢條Link就係有A15用家遇過同一條問題
https://community.sony.co.uk/t5/portable-audio/missing-album-covers-on-new-sony-a15-walkman/td-p/1843375

而我最後就用GIMP呢個Free Software 將Progressive JPEG Convert做 Baseline JPEG
下載GIMP: https://www.gimp.org/downloads/

vicky907 發表於 2018-2-16 14:52

用Media Go 軟件可以解決你嘅問題

vicky907 發表於 2018-2-16 15:53

就算你之前D歌仔冇圖片又冇專輯資料都好,Media Go 會幫你全部自動上網搜尋番所有遺留資料接近9成都搜尋到,我有接近4千首歌仔都系靠佢攪都靚仔曬,不過有兩件事提醒大家.
1:你用Media Go 署理好資料之後,過歌仔都要用Media Go 過落部Sony DAP 道,咁就一定冇問題。
2:你用Media Go 過歌仔去Sony 以外品牌DAP會有少少問題,就系如果你首歌系HiRes 檔案 (ie.DSD),落左部機之後只會變成MP3檔,唔會系原檔.

一句講曬,Media Go 系為Sony 自家產品而設的,所以你現正用緊Sony嘅DAP, Media Go 呢個軟件一定必備。

GOTO 發表於 2018-2-17 00:05

vicky907 發表於 2018-2-16 15:53
就算你之前D歌仔冇圖片又冇專輯資料都好,Media Go 會幫你全部自動上網搜尋番所有遺留資料接近9成都搜尋到, ...

因為用咗IPOD好多年, 所以到而家用電腦聽歌都係用番I-TUNE多,
所以一開始唔想電腦又多個"音樂庫"形式的PLAYER, 所以無DOWN

又要重新入一次歌 Orz

audia 發表於 2018-10-20 09:53

GOTO 發表於 2018-2-17 00:05
因為用咗IPOD好多年, 所以到而家用電腦聽歌都係用番I-TUNE多,
所以一開始唔想電腦又多個"音樂庫"形式的PL ...

重新攪一鑊 + 1 {:8_385:}
頁: [1]
查看完整版本: 求救!! 黑磚(Sony WM1A) 顯示唔到album art

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。