蜜汁叉燒 發表於 2020-3-19 16:38

edgarcpu 發表於 2020-3-17 14:43
重溫這個post, 真係感觸良多, 如果幾年前問我使唔使煲機煲線我會答你冇需要, 平常聽咪會自然 runin 囉, 真 ...

不能同意更多, 朋友器材對比後, 發現一樣的器財, 出來聲音有所不同. 經過反覆錯誤下, 才學到少少皮毛. 發現由唔同器材, 唔同音樂, 煲出嚟都有分別, 尤其是有用amp, 定係只用DAP, 分別都幾大, 的確要一邊聽, 一邊按自己要求去調整煲練用嘅音樂或配搭嘅器材才能更進一步. 就算入手時調音走向是合適自己, 原來煲練過程整體提升中, 還可以稍稍調整一下各位頻段, 更加配合自己嘅要求.

煲好後, 唔係停落嚟, 煲好後如只偏好某類音樂, 又係會令到材器走偏, 所以似乎間中煲練去調整一下是無止境的.

蜜汁叉燒 發表於 2020-3-19 16:45

eph200 發表於 2020-3-18 08:05
煲機等同 運動員 用正規重覆動作 拉筋,用 sine wave sweeping,至多 cycle 唔咁密就夠..

唔需要好似 ...

我都有用過煲機碟去煲, 我隻煲機碟有唔同track, 分咗唔同頻段嘅sine wave, 去煲練, 不過掌握上, 唔及真音樂咁好處理. 我試過煲中頻, 用女聲煲完聽女聲, 同用男聲煲完去聽女聲都有分別. 如果想仔細一點去調整, 用真音樂會好控掣啲. 而且聽sine wave音量同音樂上嘅唔同頻段嘅份量有所不同, 如早期用Sine wave開聲可能會幾快, 但熟成的話, 用音樂去熟成隻耳機會更好.

eph200 發表於 2020-3-19 19:47

蜜汁叉燒 發表於 2020-3-20 06:58

eph200 發表於 2020-3-19 19:47
正正經經,買部二手架生 堅煲佢啦..      至少齋煲線既V 數, 係你D 手機既 100倍火力以上..

其實就好似去旅行咁. 自由行自己計劃行程, 度身訂造, 最啱自己, 花時間. 跟旅行團, 唔使煩, 快, 但選擇少.

edgarcpu 發表於 2020-3-21 12:05

煲機topic多不勝數,信與不信息隨專便啦, 如果滿意現在的聲音又真的不用特別去煲的。

煲線機我就無用過,但我朋友有用過嘅,佢真係可以用1個多星期嘅時間,來換來其他人用幾個月正常煲幾嘅時間, 效果係一定有嘅, 效果都唔錯添。

我冇用煲線機因為我覺得少咗一番樂趣,看著自己的線在成長也是另外一番樂趣的, 而且是一個學習過程,過程中可以訓練自己的耳仔聽到更多不同的聲音, 可以發現以前聽唔到嘅聲音可以在煲線煲耳機的過程中聽到,除咗你耳機耳機線在成長中,你對耳仔嘅聽覺都在成長中的。

對於其他人可能唔係一種樂趣,可能係一種折磨,呢個我明白嘅,呢個真係要自己心態上調節,要煲好一對耳機同線,真係唔知要花幾多時間心機落去,可能"仲辛苦過以前返學啦"(我當然知道而家返工辛苦過返學喇)😅😅 值唔值得花這個心機同時間真係自己去判斷。

eph200 發表於 2020-3-21 13:15

BeyondzaiC@FB 發表於 2022-9-5 07:05

同师兄同一条线

terrykathy21 發表於 2022-9-28 18:29

AnthonyIU 發表於 2018-2-13 00:51
我就係每日sp1000 8小時煲隻Tia fourte,結果sp1000入廠先,廿幾日後又開始懷疑耳機D聲怪怪地,前幾日去試 ...

我通常煲最多2 小時就算,玩機唔駛咁急進,DAP同耳機,唔同輸出嘅大喇叭咁煲法。
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 原來一直未煲好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。