大佬John 發表於 2009-12-25 23:03

1/35 百式頭 進度十二

因為係翻件, 收縮事少, 好多detail位俾Cast塞住左...要雕返出黎

基本上成身都係..下圖只係其中一處, 中間條野俾cast料黐實晒

雕完, 算係有返個形, 不過未上灰都唔知係點, 我估好花下...

不過奇在雕雕下有D位係軟, 唔係cast, 係個模D硅膠, 即係脫模時扯爛左個模, 下一件開出黎既件一定爛上加爛...好在我另外果D 首辦係New G原件, 以後唔會再舐翻件.
收縮位, 頭炮頂住左入唔到, 剧開佢再黐返就o岩o岩好

kennykky 發表於 2009-12-25 23:41

又有得睇大佬既鬼斧神工
買定花生等睇呀

davidwh 發表於 2009-12-26 00:01

唔係o甘強呀 !!!!{:6_121:}

大佬John 發表於 2009-12-28 21:00

之前睇過New-G果個GP02成品, 佢地唔係跟說明書咁砌用原本個裝電池位, 而係另外疊個電池盒塞入個頭入面
今次我呢隻百式改左個電池盒, 方便換電, 原本個電池盒係U字形咁套上去, 要成日扯住D電線, 依家掉轉佢, n字咁向下開口入電, 就應該冇咁易打柴。

受力位入左銅支, 前額變型左右唔對稱(就算原件既相都有呢個問題), 補左待打磨

DVD迷 發表於 2009-12-28 23:09

呢到很久沒有師兄再砌模型了,今日難得大佬JOHN砌給大家睇真十分開心到想死...祝你快快完成呢個佰式吧{:6_195:}
都怪小弟呢排成日怪住打機...................{:6_203:}

大佬John 發表於 2009-12-29 00:25

我又何賞唔係掛住打機.. 所以度左個時間表俾自己, 一個星期一定要砌一次模型
半夜號外多個進度, 拉吸塑膠, 因為recast冇俾埋個眼罩, 所以要自己拉吸塑。
用膠紙度左個template

Cut成膠板

大致上屈成弧形, 黐o係碌棍上面, 吸塑膠就用其他產品包裝既透明保麗龍

整左幾次, 經歷過 錯size, 再做過template、 用錯力拉得太薄、加熱得太耐...試左六七次失敗, 終於有副 象徵古華多羅大尉副黑超既眼罩...

DVD迷 發表於 2009-12-29 01:05

點都好,起碼有你砌咁,我連砌都唔想砌住...所以一玩就玩過不停,好似我衣嫁咁,玩咁遊戲機嫁,剛剛放完水(交水費...{:6_122:} )先有空上方網睇下及回應一下後....再繼續打機,你話死唔死,就快要睡覺的時間了,所以邊仲有時間去砌模型呢???{:6_147:}

大佬John 發表於 2009-12-31 22:41

頭頂鵝冠狀既野, 豬記版摭住晒成個頭cam, Bandai版就一塊神主牌咁既野, 我想o係兩者之間搵個平衡點

o係呢度修剪一下, 變成鑽石形, 傾斜度要露到頭cam之餘, 又要同紅線呢處配合

剪左

跟住唔知做咩好, 扎住呢兩條電線等佢定左形先

大佬John 發表於 2010-1-3 00:34

今日去真人Show順便去大雄買左D野
Gaia T09 金屬色開油水: $99
Gaia EX01, EX02: $49/50ml, 如果買Mr.color GX1,GX2既話, $17/18ml, 買三支就$51/54ml, 但係Gaia油又杰少少, 性能差唔多既話, 咁你話雞貴定龜貴? (不過gaia其他色我就不敢恭維)
Tamiya 打磨膏 細目: $22

個頭冠都仲係唔順眼, 但又真係唔鐘意佢摭住頭cam同好厚咁一舊鵝冠, 所以想再進一步改成神主牌, 原先係向前傾凸出黎, 依家想將佢向返入少少, 將綠色線變成互相水平, 藍色線就"串連"起, 我o係紅線果度cut...

就咁一cut, 又連厚度, 闊度, 電源開關都要修改

應該似返D 重戰機L-Gaim 掛?

修補返崩左既位

DVD迷 發表於 2010-1-4 21:32

你真好有心機改裝...{:6_128:}
不如幫我砌...可以嗎?{:6_125:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 1/35 百式頭 進度十二

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。