Sun811 發表於 2018-1-9 22:22

CXUHD換心手術

從未試過摩改的我,多得現在的摩改技術進步,只要買個Power Supply Kit回來,開幾口縲絲,拔插吓線(點焊都不用),便可完成換心手術。
事源我睇中咗以下哩隻Power Supply Kit - psudp205

其實哩套Kit是設計比Oppo 205摩改的,但我問過店家是可以改一改隻牛便可以比我部CA CXUHD用,因為CXUHD是一部已移除analog部份的Bluray機,所以隻牛才作出這樣的改動。而我為求安心,我便帶埋部CXUHD去店家度,讓他親手操刀,手術順利完成(其實是小手術),手術完成圖如下:

換了出來的舊Power Supply Unit

相信大家最關心的是摩改後的效果如何,唔。。。讓我慢慢來分享給大家聽。

聲音方面:
我首先試演唱會,人聲比以前無咁毛燥,D鋼琴聲比以前更直實,樂器的尾音也比以前長了些,低音結實。而電影方面,一些大動態的場面,底頻好靚好有力,這一定要多得隻環牛功勞。

影像方面:
雖然套kit未run in,開了一陣便看出有份別,再開耐D,來料啦,對比度強了,令畫面的立體感及通透感都增強了,原來我部新買的4k投影機都唔喺咁差姐,現在的畫質更有4k感。

個人感受:
玩電咁耐最有感受的都是哩次,我真是一路睇一路由心笑出來,個改變真喺幾大,起碼比買線買fuse效果更好,性價比更高,所以靚電真是影音器材的靈魂,唔知道器材裡面有核電廠會變成怎樣呢?(電儍咗)

我的購入價$2800(而205KIT會貴小小,真的好小,而203KIT會平多D)

paris 發表於 2018-1-9 22:44

淘寶都有得買!899人仔 鍍銀牛添!
https://item.taobao.com/item.htm?id=563761026154&_u=9dsm83v1b98

white44water 發表於 2018-1-9 23:51

價錢如何?係邊度改?謝謝

20120820 發表於 2018-1-10 00:10

價錢如何?係邊度改?謝謝 x2

toms110 發表於 2018-1-10 00:39

會否開殼果吓已經無咗保養?{:6_201:}

tomcat-alley 發表於 2018-1-10 00:42

師兄請問响邊處改?價錢如何? thanks

poweredc 發表於 2018-1-10 01:27

師兄可以PM價錢同地點? 睇完好想試吓.
另外想問可以還原嗎? (如要回廠保養)
謝謝!

johnnykut 發表於 2018-1-10 02:33

換埋條8pin線你會仲開心

Sun811 發表於 2018-1-10 07:57

真的嗎?

pac 發表於 2018-1-10 08:21

johnnykut 發表於 2018-1-10 02:33
換埋條8pin線你會仲開心

加埋塊銅板會更驚喜{:6_182:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: CXUHD換心手術

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。