johnlau 發表於 2018-1-8 17:37

無啦啦買左電視2018

呢個標題其實係源自返差不多7年前呢個post
https://post76.hk/thread-74734-1-1.html

個時係屋企附近見panasonic 做緊特價, 一野買左部42" LCD, 當時加埋5年保都要10K.

之後過左6年後, 部電視都無問題, 唉..(大家都明點解嘆氣).

上年都有留意d 4K 電視 (由2016型號睇到2017), 睇左好耐, 最後都係 panasonic 50ex750 同 sony 49x9000e 兩部揀一部 (55"型號已被ban),
而最終確定係 sony 49x9000e.

當然嚟到呢一步就係價錢問題, 眾所周知 sony 呢幾款model taobao 實在便好多, 可能太多人都淘(平一半以上), sony 都要好快減價, 而12月中仲開始額外15個月保養,
而星期六個日陪個仔去完megabox (上次買電視時個仔都未出世!), 心血來潮話不如去德福睇下豐X 個roadshow啦, 唔睇由自可, 一睇, 大件事, 佢做緊個超優惠價.

49x9000e: $!)*)), 送原廠掛牆架+安裝, blu-ray 機, 15個月保, $1500 coupon, 個日即刻心動, 因為扣左coupon 其實同樓上舖一樣價, 但佢仲送埋原裝架即係慳多$1k, 仲有得碌卡
於是當日即刻申請, 又批左, 於是夜晚再去, 點知夜晚去返個展銷, 竟然收左工(明明當日問話10pm先收點知9:15pm已經圍哂唔俾人入, 有個職員話買可以去返舖頭一樣價,
咁於是我就行去, 又係心血來潮, 行入去豐X前便間百XX問一問, 問左百XX 佢地做到一樣價 $!)*)), 但做唔到送原廠架(要加$490即半價), 送個鬧鐘(無blu-ray機), 但有hsbc 做到
$740 回贈, 左計右計之下, 最尾就係百xx 買左了, 安排呢個星期六同日送貨加安裝!

寫呢篇文除左介紹平野之外都係俾自已留返個記錄, 希望post76 長做長有, 下一次幾年後換電視我自已又可以search返呢篇文回味一下.

今次扣哂所有回贈coupon後實際部電視大概接折 9K 左右, 比6年前平, 仲要係 42 1080 > 49 4K!! 下次再換又唔知變成點了.

looooomi 發表於 2018-1-8 17:47

好多Ching都新年買新電視{:6_128:}
可惜我都老爺機未壞, 財政大臣唔批{:6_125:}

galleryng 發表於 2018-1-8 18:07

looooomi 發表於 2018-1-8 17:47
好多Ching都新年買新電視
可惜我都老爺機未壞, 財政大臣唔批

其實老爺機要壞,好易㗎咋{:6_241:}

hin5597 發表於 2018-1-8 18:42

師兄⋯⋯唔通⋯⋯唔通{:6_138:}

lawterry 發表於 2018-1-8 19:01

弓起師兄上4k.

關大爺 發表於 2018-1-8 19:19

galleryng 發表於 2018-1-8 18:07
其實老爺機要壞,好易㗎咋

唔係喎,我部10年sony電視,重精神過我,真無奈{:6_126:}

galleryng 發表於 2018-1-8 19:24

hin5597 發表於 2018-1-8 18:42
師兄⋯⋯唔通⋯⋯唔通

你懂的{:6_138:}

關大爺 發表於 2018-1-8 19:19
唔係喎,我部10年sony電視,重精神過我,真無奈

唔係咁都要幫手呀{:6_136:}

關大爺 發表於 2018-1-8 19:35

唔係咁都要幫手呀

咁又唔駛,我想知下你有咩好橋姐{:6_175:}

johnlau 發表於 2018-1-8 21:18

其實4K source都開始多,不過我首要目標既Xbox one X 又係無貨,唔想捱百記炒價。

唯有裝住netflix止下痕先
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 無啦啦買左電視2018

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。