jool 發表於 2018-1-7 13:36

i-cable HDMI Control Sony A1

係左睇左好耐,決定跟大家換左A1,好滿意,但遇到題題,請教吓呢到CH。

Sony A1 --> HDMI 3 (ARC) <--> HDMI OUT (ARC) <-- Marantz NR1603,
HDMI Control 正常 (可用TV Remote 一齊同步開關AMP)+ AMP TV/AUDIO 出聲 正常

但一播i-cable 高清盒(FanHub),就唔得,無論直插A1 or 直插 AMP,都會將A1同AMP斷開!
以經Call過Cable, 換過FanHub 同FanHub 二代,都一樣!

請教有冇CH用A1+i-Cable FanHub + Amp 成功有HDMI Control + 全部可以經AMP出聲?
用緊邊個model no 既AMP, 指教吓!

Thanks,

jool 發表於 2018-1-8 11:50

有冇CH可以比D意見?

shancollection 發表於 2018-1-8 13:10

我用denon amp, 同你個情況相似不過又有d唔同, 當我插第3 or 第4個device落amp個hdmi果時, arc就會斷,
後尾發現原來device同amp著住情況下插線就會冇呢個問題, 你可以試下咁

hohodog900 發表於 2018-1-8 13:46

jool 發表於 2018-1-8 11:50
有冇CH可以比D意見?

我Sony Z9D夾Pioneer901,ARC直頭唔Work,點搞都唔得,放棄唔用ARC

andy223 發表於 2018-1-9 09:05

A1 夾 LX59 好正常喎, DTSX 同 ATMOS 都出到

jool 發表於 2018-1-9 09:25

andy223 發表於 2018-1-9 09:05
A1 夾 LX59 好正常喎, DTSX 同 ATMOS 都出到

CHi-cable 插TV or AMP?

jool 發表於 2018-1-9 09:28

shancollection 發表於 2018-1-8 13:10
我用denon amp, 同你個情況相似不過又有d唔同, 當我插第3 or 第4個device落amp個hdmi果時, arc就會斷,
後尾 ...

Thx CH, 我都試過熄晒機先插,但係都唔得!
你 i-cable 直插TV or AMP?

andy223 發表於 2018-1-9 09:35

jool 發表於 2018-1-9 09:25
CHi-cable 插TV or AMP?

我無駁 icable 入 amp 呀 ~

shancollection 發表於 2018-1-9 10:27

jool 發表於 2018-1-9 09:28
Thx CH, 我都試過熄晒機先插,但係都唔得!
你 i-cable 直插TV or AMP?

我冇i-cable, 不過插nowtv果時出現同樣情況
我熄左機先插係唔work, 要同時開住amp/nowtv再插線就冇問題

jool 發表於 2018-1-9 10:58

andy223 發表於 2018-1-9 09:35
我無駁 icable 入 amp 呀 ~

icable 直入 TV? 用 AMP 出聲 or TV?
頁: [1] 2
查看完整版本: i-cable HDMI Control Sony A1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。