raymond1212 發表於 2018-1-5 23:48

新手請教JBL 4306 配Marantz

將近搬新屋,對上入手嘅已經係十幾年前套裝5.1,
想添置啲器材set up 一套5.1.2學人試下atmos,50%演唱會50%睇戲,
我要求唔高,買齊後基本上唔會點升級加嘢,所以想置套有少少質素用耐啲。
爬過下文,不過好多一知半解,所以希望簡單啲一機過夠推得晒成set
除咗有聲出之餘,又唔會資源錯配又稍稍有啲質素聽得下,麻煩各位師兄幫手
俾啲建議我可以收窄範圍去睇去試,感激。
暫睇中如下配置:
AV receiver- Marantz SR7012
前置- 530
中置- 520c
後置- control x
天花- control x
低音- 威力登impact 12 Mk2

marco 發表於 2018-1-5 23:55

想全套JBL?{:1_254:}

raymond1212 發表於 2018-1-6 00:00

marco 發表於 2018-1-5 23:55
想全套JBL?

唔一定嘅,但好似同牌子易夾啲咁。

marco 發表於 2018-1-6 00:08

http://www.jamo.com/products/c9sur

睇下有無心水{:1_254:}

raymond1212 發表於 2018-1-6 00:19

marco 發表於 2018-1-6 00:08
http://www.jamo.com/products/c9sur

睇下有無心水

Thanks,參詳下先。

wingleong 發表於 2018-1-6 02:22

細隻又想jbl 可以諗control x control 25av 但有位放就緊係530啦

raymond1212 發表於 2018-1-6 08:00

wingleong 發表於 2018-1-6 02:22
細隻又想jbl 可以諗control x control 25av 但有位放就緊係530啦

收到,但我嗰個sofa 貼牆放兩隻530唔知會唔會太近呢

wingleong 發表於 2018-1-6 08:38

我都係sofa貼牆用530做surround冇咩問題 同我見你張圖應該都左右都仲有位 同埋見你前面得1800可能要度下用幾吋電視放埋4306會唔會遮倒 因為4306都有闊闊地 少少意見 有錯勿插

raymond1212 發表於 2018-1-6 10:34

wingleong 發表於 2018-1-6 08:38
我都係sofa貼牆用530做surround冇咩問題 同我見你張圖應該都左右都仲有位 同埋見你前面得1800可能要度下用 ...

因為我見有師兄提過530後面要預位俾氣吼透氣,
而我又唔想梳化再向另一面移出太多以致同部電視形成斜角太大, 所以如果有細隻嘅又配合到4306就更好。
另外,係呀... 得1800唔多夠闊, 所以對4306迫住放低啲喺電視下面。

matt88p 發表於 2018-1-6 13:04

其實如果師兄買得4306, 點解唔直接買580同一系列?? 4306同埋studio 5 聲底都有一段距離.
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 新手請教JBL 4306 配Marantz

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。