Whysee2017 發表於 2017-12-26 15:16

請教新一年儲錢換喇叭目標

又到年尾要開始準備新年大計,今次想換喇叭/AMP (未決定),因為一向對呢方面無乜認識唔知點搞好

而家用緊嘅係好多好多年前嘅喇叭,同一部較"新"小小嘅AMP 行5.1
AMP: Pioneer VSX-LX53
前置左右: Kenwood LS-87L (十幾廿年前貨色, 有兩個單元,插落AMP會認到 前左/前左高 兩個單元)
後置左右: Kenwood CM-5ES (同樣十幾廿年前貨色)
中置/低音: Tannoy TFX 5.1 (5.1喇叭套裝,不過只係拎左中置/低音)

而家睇戲70%, 聽歌30%, 感覺低音無乜力, 後置包圍感亦都差, 後置好似無乜聲, 中置偏細聲,睇戲、聽歌時人聲墮後
AMP Setting用緊MCACC自動測出黎嘅設定

心水想換過套喇叭 (AMP太貴唔打算換), 唔知有咩推介, 預算每隻 ~$2000-3000 (即係前/後置一對 $4000-6000)?
不過因為屋企位置有限, 後置只可以用較小型喇叭放櫃頂, 斜向下出聲, 前置就可以大隻D放電視旁,會唔會有音色/音量唔平衡?

HD_2 發表於 2017-12-26 17:23

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=269710&highlight=Mission

samsung 發表於 2017-12-26 18:06

Whysee2017 發表於 2017-12-26 18:36

samsung 發表於 2017-12-26 18:06
我想換Revel...

有無邊個系列值得試? 我想換QUAD, 好似幾好睇,不過唔知夾唔夾呢

HD_2 發表於 2017-12-26 18:45

好似無乜喇叭~$2000-3000{:6_125:}

Whysee2017 發表於 2017-12-26 18:49

HD_2 發表於 2017-12-26 18:45
好似無乜喇叭~$2000-3000

呀 原來BUDGET有問題{:6_136:}
無留意開都唔知幾錢

如果BUDGET鬆D, 有無咩好介紹?
不過咁就無得一炮過換晒,{:6_129:}

HD_2 發表於 2017-12-26 19:15

Whysee2017 發表於 2017-12-26 18:49
呀 原來BUDGET有問題
無留意開都唔知幾錢

missionLX 系列 LX 2

iyOD3ovwBX8

matt88p 發表於 2017-12-26 19:15

近排post 76呢度好似話有一對新嘅mission唔錯,應該都係你心目中價錢, c hing 可以去試下,好似話友誠中心6樓輝煌影音有!
如果budget在多啲,就肯定你有更好選擇! "

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=269710&highlight=Mission&mobile=2

https://youtu.be/iyOD3ovwBX8

samsung 發表於 2017-12-26 19:39

stewardlee 發表於 2017-12-26 19:47

(每隻2,000-3000) 可以買到QUAD書架喇叭喇
但QUAD啲喇叭得八十幾ohm, 我用LX59都要加後級推QUAD22L2
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請教新一年儲錢換喇叭目標

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。