Bennyy 發表於 2017-12-16 18:20

Atmos 7.1.2喇叭擺位

請教師兄,如玩7.1.2Atmos,前置用反射atmos喇叭,尾後因梳化貼牆関係,尾後surround back喇叭應怎樣擺位好?又或者放棄surround back?

andychankk 發表於 2017-12-16 19:02

不是要跟返杜比建議擺位嗎?師兄可以買張櫈仔放係梳化前面來就個空間

jj3380 發表於 2017-12-16 19:38

梳化貼牆,無謂勉強玩7.1,沒有效果的,乾脆玩對質高的surround效果應更好。

mtvbb 發表於 2017-12-17 09:32

CHING 可試下5.1.2, 後罝貼牆但要在你SOFA背上便可, 不要過太高, 我宜家用緊, 用P記AMP 感覺唔洗用到7.1.2, 已好好包圍感

komkom 發表於 2017-12-17 20:53

mtvbb 發表於 2017-12-17 09:32
CHING 可試下5.1.2, 後罝貼牆但要在你SOFA背上便可, 不要過太高, 我宜家用緊, 用P記AMP 感覺唔洗用到7.1.2, ...

Ching 相信香港大部份家居 都系sofa贴牆 一般玩5.1 如果不太麻烦 不花太多錢的情况下 可試装7.1surround back 可能不太明显 但可聴得到 来自头顶及後牆發出的聲

mtvbb 發表於 2017-12-17 21:38

komkom 發表於 2017-12-17 20:53
Ching 相信香港大部份家居 都系sofa贴牆 一般玩5.1 如果不太麻烦 不花太多錢的情况下 可試装7.1surround...

CHING 就係香港地方問題, 想放多D喇叭都唔係個個屋企得, 但請相信科技既進步
當然唔係叫你用對F. HEIGHT 去當ATMOS 規格去聽, 我都係用前置頂既反射喇叭
我完全感受到天空位置既聲, 我果個位天花其中一邊仲要有盞燈, 理論上係遮左.
實際上我真係唔覺,.
有呢道CHING 去完我屋聽完效果, 都入左果對反射喇叭.
佢都無諗過個包圍感係咁, 直頭好似有SOUND BACK 係你左右咁
我只係用隻ATMOS 2016碟去試

不過我既體驗係未去過呢到D試影會聽過 ATMOS 2016隻碟, 天花究竟同我既反射差幾多{:6_208:}

wmtam 發表於 2017-12-17 21:59

我都係用以前裝的 rear height 做 atmos 效果 , 不過後面果對要盡量向下並扭向我坐位 .
至於config 揀 top rear 最近 sofa 個果 , 加嘪对 front height , 5.1.4包圍感已好好 , 可以睇吓 "望聞問切" 有影到.

Bennyy 發表於 2017-12-17 22:08

mtvbb 發表於 2017-12-17 21:38
CHING 就係香港地方問題, 想放多D喇叭都唔係個個屋企得, 但請相信科技既進步
當然唔係叫你用對F. HEIGHT...

師兄你用咩反射喇叭,我用klipsch,因小弟之前係玩7.1,岩岩轉咗新環境,同埋升級咗套音响関係,所以吾想浪費咗surround back喇叭

komkom 發表於 2017-12-17 22:23

師兄你用咩反射喇叭,我用klipsch,因小弟之前係玩7.1,岩岩轉咗新環境,同埋升級咗套音响関係,所以吾想 ...

玩音响可以的話 盡量多常試 會找到合适的佩搭 建議值得參考

mtvbb 發表於 2017-12-17 23:11

師兄你用咩反射喇叭,我用klipsch,因小弟之前係玩7.1,岩岩轉咗新環境,同埋升級咗套音响関係,所以吾想 ...

CHING 我用隻大陸野, 應該同你既KLIPSCH SIZE 一樣大小
因開頭未知反射會係點,同WORK 唔WORK,又想試, 又入唔到隻O記平野, 所以上TB用隻平野去試
反正呢D 都係效果聲喇叭, 唔太投資, 估唔好有效果

我都有去朋友屋企聽過以前既7.1. 不過係新系統下5.1.2既包圍感, 我覺得遠勝以前既7.1
當然如果CH你有空間既都係用盡去試下
如果空間細, 我返而覺得太多喇叭未必係好事, 可能會發揮唔到
頁: [1] 2
查看完整版本: Atmos 7.1.2喇叭擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。