dstfull 發表於 2017-12-2 13:49

音壓問題

小弟前 Ls50 中間 R200. Onkyo 737 Amp
睇戲嘅時候發現 啲聲冇乜壓迫感 ...
唔知道係咪大家想講音壓問題
如果專登扭得大聲啲。 只是大聲咗但係冇乜壓力

請求師兄高見。 如果upgrade AMP有冇幫助?

andychankk 發表於 2017-12-2 13:57

「壓迫感」指重低音?

dstfull 發表於 2017-12-2 14:01

不是重低音。整體聲音好似唔係好埋身
Sub 仔。Spl1000

matt88p 發表於 2017-12-2 14:19

C hing換amp其實冇乜幫助......

MDLP 發表於 2017-12-2 14:29

matt88p 發表於 2017-12-2 14:19
C hing換amp其實冇乜幫助......

紅十字會以前有個廣告話石頭係鑽唔出血
喇叭亦都一樣
有啲牌子、有啲型号、有啲尺寸
礙於風格、技術及物理特性
真係話無就無

dstfull 發表於 2017-12-2 14:32

這樣換前置喇叭可能係一個最好嘅選擇

MDLP 發表於 2017-12-2 14:57

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=268245&extra=page%3D2%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D22&fromuid=20193&mobile=2

參考吓呢個post
可能其他師兄唔啱洗而樓主啱用

MDLP 發表於 2017-12-2 15:05

音壓祗係代表大聲
大聲除咗唔代表冇禮貌之外
亦都唔代表有動態有質感同有分析力

komkom 發表於 2017-12-2 17:01

可能是調教的問題 可否看看level的數值

patrickcw 發表於 2017-12-2 17:11

會唔會係力水問題
頁: [1] 2
查看完整版本: 音壓問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。