glife8 發表於 2017-11-30 10:05

新手家庭影院想請教一下

各位師兄好,我之前因為屋企空間問題所以攪到退咗燒,過咗五六年後的今天因為搬屋的關係終於可以有個地方可以舒舒服服咁睇下戲
而家用緊的裝備係我以前放喺間唔夠80呎的房睇戲的裝備,果時都仲未有乜4K,DOLBY ATMOS 呀,由於最近有新地方的關係,所以又心思思想換下啲新嘢{:8_389:}

我本身用緊以下:
Bluray player: PS4
AV AMP: Onkyo 809
Speaker: KEF Q300 + 200 + 唔知乜的後置 + Velodyne SPL-800

暫時睇到有以下裝備想換,想各位師兄俾少少意見
Blu-ray player: OPPO 103D / LX-58 (因為我仲未有4K設備,所以想買部二手頂住先)
AV AMP: ONKYO 800 / DENON 4400 (呢部應該會最遲先換)
SPEAKER: KEF R300 + R200C + 我剩係諗到前置同中置,其他想睇下有無推介,我應該可以玩到5.1.4 (其實我都有諗過KLIPSCH,好多師兄話啲聲反應快同埋埋身啲)
低音我用緊Velodyne SPL-800,暫時都好似夠用
電源:我之前無乜特別去攪,剩係買咗兩條粗少少的線,諗下會唔會攪埋佢,見有師兄推介SINE 而家都仲留意緊,另外想問問美式插同英式插其實有無乜唔同架呢?
定話只係個插頭唔同 ^^"

我平時睇戲演唱會大約8:2 ,因為實在太耐無玩,都刨咗文一段時間,但都係有啲唔知揀啲乜好,又唔知邊樣夾邊樣會有比較好的效果,所以希望同其他師兄交流下,俾啲意見小弟,感謝!{:8_387:}

djdodo 發表於 2017-11-30 11:22

直接203,無4k電視但聲畫都會有分別!4400+R300+R200C{:1_326:}

huahungmaster 發表於 2017-11-30 11:28

1. 換4k電視先
2. Amp 4400

glife8 發表於 2017-11-30 11:50

djdodo 發表於 2017-11-30 11:22
直接203,無4k電視但聲畫都會有分別!4400+R300+R200C

我都想203,其實電視已經睇咗,但係因為老虎講到明屋企部電視一日唔壞一日都唔可以換住
所以唔可以換4K 無,所以我先話想換返上代中價嘢頂住呢個過渡期先

想請問下師兄,如果唔計畫,以聲音去比較203係咪都會正過103D好多呢?

glife8 發表於 2017-11-30 11:53

huahungmaster 發表於 2017-11-30 11:28
1. 換4k電視先
2. Amp 4400

我都想換,但唔知幾時先換得,哈哈(上面回答咗點解唔換得電視住)

師兄你都用緊DENON嗎?我前排落德記米仔問下價錢之餘又順便問下佢意見,佢話天龍D 機而家麻麻,都係用返ONKYO 好啲咁話喎
我都唔知佢堅定流,因為我見近排呢度天龍都好HIT架嘛,所以都係上嚟問下先

matt88p 發表於 2017-11-30 12:00

真心我本身都鍾意onkyo,但係我相信如果你計onkyo 800, then呢一代denon 4400會好啲

matt88p 發表於 2017-11-30 12:04

師兄可否pm check

djdodo 發表於 2017-11-30 12:28

glife8 發表於 2017-11-30 11:50
我都想203,其實電視已經睇咗,但係因為老虎講到明屋企部電視一日唔壞一日都唔可以換住
所以唔可以換4K...

試過同一套戲,4k同藍光唔同聲!

glife8 發表於 2017-11-30 15:41

djdodo 發表於 2017-11-30 12:28
試過同一套戲,4k同藍光唔同聲!

好吸引呀,我又去做下資料搜集,研究一下先
我岩岩仲見到買203有得抽奬,哈哈

djdodo 發表於 2017-11-30 16:00

glife8 發表於 2017-11-30 15:41
好吸引呀,我又去做下資料搜集,研究一下先
我岩岩仲見到買203有得抽奬,哈哈 ...

D獎品無乜用,去其他地方買平幾嚿仲好!
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手家庭影院想請教一下

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。