MM622 發表於 2017-11-29 11:46

HDMI cable 與 舊 AV Amp 問題

本人有以下器材:

Samsung 65 Q7F電視
Onkyo TX-SR-806 AV Amp (2009年型號)
Panasonic DMP-BDT-330 Blu-Ray Player (有雙 HDMI output)
Egreat A-5 Media Playere
Egreat H-10 HDMI video and audio splitter (雙 HDMI output)

Panasonic DMP-BDT-330 Blu-Ray Player :
用 2條HDMI 2.0A分別去電視同 AV Amp, 冇問題, 聲畫都出到

Egreat A-5 + H-10:
Egreat A-5 去 H-10 用 HDMI 2.0A
由 H-10 去 電視同 AV amp都係用 HDMI 2.0A, 電視有畫面亦有聲, 但AV amp 冇聲出 (Panel 顯示:No Signal)
但將 H-10 去AV Amp 改用以前的 HDMI 1.4A 就冇問題, AV amp 有聲出但電視冇聲出

問題:
請問我部AV Amp 是否唔支援HDMI 2.0A 出唔到聲, 只可用HDMI 1.4A 出聲?Thx
如果把AV amp 同電視用 HDMI 1.4A 連接, 電視會聲畫却都出到嗎 (當然不是4K 晝面)?

THX!

MM622 發表於 2017-12-5 10:46

明白了為何當我 Play Blu-Ray Disc 時為何我 AV amp HDMI output 去 TV 冇野睇又冇聲出, 這是因為我部Blu-Ray Disc Player HDMIsetting 的問題, 而家OK 了 (用 1.4 HDMI cable 冇問題).

大玩偶 發表於 2017-12-5 12:14

唔好話舊AMP 有煩惱....

我本身D 器材九唔搭八仲煩....
4K 電視 / 4K AMP / 1080p 投影 / 老Plasma ....
經常係呢幾飯轉黎轉去....

直上 display 既話
認唔到HDCP2.2 ( HDMI 2.0) 果陣就黑畫面....
lock 死佢返去 1080p 先正常

經AMP 就4K input , 出黎要 set 1080p 先正常....
出投影就一定要全部set 1080p ,
出電視經AMP 先可以出到 4K ....

日日都搞黎搞去.... 煩到死....

忍唔住好想會全部升哂上去 4K .... {:6_126:}

MM622 發表於 2017-12-5 12:50

大玩偶 發表於 2017-12-5 12:14
唔好話舊AMP 有煩惱....

我本身D 器材九唔搭八仲煩....

也是, 現只欠AV Amp 未換, 但無奈4K 軟件在市場太少, 香港電視節目又未用4K (同日本比太落後).
頁: [1]
查看完整版本: HDMI cable 與 舊 AV Amp 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。