naviwow 發表於 2017-11-21 22:03

[源源不絕的力量] 秦朝5400A開箱

小弟有感用開的Emotiva XPA5搞唔掂隻array 880, 朋友轉用5400推880後評價正面,所以便有了今次的主角,秦朝後級5400A.

重量51kg份量十足, 非常重手難以搬動,要逐少咁郁下郁下先抬到入櫃.有xlr和rca輸入,用兩個IEC電源輸入,火力達5ch 400w,在牌面上少有對手,即使在朋友家已經聽過,在自家開聲時仍然使我驚訝.

此機聲音中性,快速,動態大,重點是驅動力非常強大.本來係為中置而換機,一開聲首先引起我注意卻是surround.用Emotiva時我以為surround已經頗為活躍,點知一開聲分別極大,聲音離箱,密度高,立體感強,埋身的更埋身,遠處更遠,高處更高,音場撐開,件頭大,包圍強.相比之下之前surround好似半隱形咁...

中置方面,音像離箱,升高,咀形更巨大,音場深度加強.Emotiva開大volume會覺得燥和嘈吵,大場面有時變軟,老秦不會.

前置本身用金仔av bypass,又試下佢推點.兩者都是AB類,金仔在音樂性和味道方面佔優,而老秦則有更快速爽朗的表現,性格亦比金仔硬淨火爆.力水方面400w vs 180w,前置pmc喇叭行迷宮線,大功率推低音速度更快量感更多.現在睇戲時前置都係用埋老秦,金仔走去推天花了.{:1_260:}

部機力水好充足,整體提升十分巨大,價格同表現跟本不成比例,可能係國產牌子的原因,過到心理關口的話此機絕對值得留意.

wman 發表於 2017-11-21 22:27

5ch 我唔夠玩,問過代理話遲D先有 7ch ,為有等下先,我都認同這部後級爆發力相當威猛,有時間會去你那裡先聽為快 {:6_134:}

wman 發表於 2017-11-21 22:50

我本身都用緊一部內地另一牌子 WENTINS 7ch 200w 的後級,重量差不多達 40kg ,埋位後如無必要真不想去移動他{:6_209:}
另外內地有些音響牌子的質素是不能小觀的 {:6_146:}   

raylee 發表於 2017-11-21 22:53

非常正的報告, 師兄聆聽空間有幾大呢, 我都一直想加部後級, 但個廳唔大, 老婆又唔俾開太大聲, 所以一路hold 住

warmmjs 發表於 2017-11-22 02:12

`Ching , you compare with Emotiva XPA 3 Gen 1 , Gen 2 or Gen3, They all different, Let me have more deatils.

thank you

mc27588 發表於 2017-11-22 04:04

{:6_149:}

naviwow 發表於 2017-11-22 08:26

warmmjs 發表於 2017-11-22 02:12
`Ching , you compare with Emotiva XPA 3 Gen 1 , Gen 2 or Gen3, They all different, Let me have more...

Gen2

ndwong 發表於 2017-11-22 08:36

講到心郁郁!
5ch我夠哂用、請問ching用咩前级呢?
同大約幾銀呢

Happy89 發表於 2017-11-22 08:48

師兄 請pm價錢和何處購買,謝謝 !

Samson2011 發表於 2017-11-22 09:24

wman 發表於 2017-11-21 22:27
5ch 我唔夠玩,問過代理話遲D先有 7ch ,為有等下先,我都認同這部後級爆發力相當威猛,有時間會去你那裡先 ...

老秦在秦朝論壇都有講過,生產 7400 是不現實,主要原因是5400A已51公斤,如 7400 就更重,代理照計無理由話遲D先有 7ch,況且老秦在秦朝論壇也沒有露風声。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: [源源不絕的力量] 秦朝5400A開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。