NonNoNoNo 發表於 2017-11-13 17:54

後置擺位問題

各位師兄師姐,小弟嘅家庭影院係擺響睡房,平時聽歌睇戲,都係訓響床度聽/睇,但發覺睇戲時,後置嘅聲好似太埋身,試過較細D個後置,但係就影響咗個包圍感,所以想問下咁多位,如果我對後置掛返兩側高D嘅位置(如圖紅色或藍色),會唔會好D呢?

另一個問題係,我前置用緊KEF R300,好似同對後置JBL ES10唔係好夾,如果想轉KEF T101或T301,大家又有咩意見?

請大家指教,謝謝。

pac 發表於 2017-11-13 19:18

改到藍色位。
前置不用換了
不過要放高一呎或呎半。
中置放上檯面

關大爺 發表於 2017-11-13 19:33

師兄,好識嘆,我都想咁睇戲{:6_128:}

NonNoNoNo 發表於 2017-11-13 20:08

pac 發表於 2017-11-13 19:18
改到藍色位。
前置不用換了
不過要放高一呎或呎半。

多謝師兄指教!

NonNoNoNo 發表於 2017-11-13 20:12

關大爺 發表於 2017-11-13 19:33
師兄,好識嘆,我都想咁睇戲

關大爺,如果有得揀,我寧願響廳睇戲,因為套音響擺響房,擺位真係有好多限制,好難發揮到套音響嘅真正實力。

alleelarry 發表於 2017-11-13 22:38

真正活在電影之中,幾好咁呀!{:6_142:}

Raphael 發表於 2017-11-13 22:50

房入面都咁齊架生?{:6_121:}
就算小弟有錢,都無得咁玩;因為小弟勁反瞓,有時睡夢中會起飛腳..........

ykluk 發表於 2017-11-14 10:14

PAC大師已經答咗樓主問題~{:9_423:}

只係好奇咁問樓主, 有無諗過喺天花加多2/4隻喇叭玩atoms? 咁你瞓喺度咪可以啲聲照頭出囉~!! {:6_174:}

NonNoNoNo 發表於 2017-11-14 11:54

PAC大師已經答咗樓主問題~

只係好奇咁問樓主, 有無諗過喺天花加多2/4隻喇叭玩atoms? 咁你瞓喺度 ...

ykluk師兄, 唔怕老實同你講, 我真係計劃緊玩5.1.4, 打算會用KEF T101/301做後置同天花4隻ATMOS喇叭, 哈哈哈哈......

pac 發表於 2017-11-14 12:04

PAC大師已經答咗樓主問題~

只係好奇咁問樓主, 有無諗過喺天花加多2/4隻喇叭玩atoms? 咁你瞓喺度 ...

六爺唔好玩d細啦!
我何來大師?{:6_179:}

你大佬先至糸呀!{:6_193:}

今年76版聚唔見你報名既?唔去呀?{:9_419:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 後置擺位問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。