casshan 發表於 2017-11-13 14:03

投影幕之選擇

係度扒文多時,綜合各師兄意見,終於落訂買JVC X5500了,老細話月尾先有貨{:6_136:}
跟住要決定用邊隻投影幕了,買投影機時老細話睇HDR會暗好多,要用高增益幕,佢介紹OS一隻手拉幕畀我,話有2.7咁高,但唔怕有hot spot咩?
在此請教各位師兄,介紹一萬樓下的投影幕{:6_127:} 例如JK會唔會係好選擇?雖然增益只有1

MingSir 發表於 2017-11-13 14:41

如果 OS 手拉幕應該唔洗一皮喎 (師兄用幾多寸幕?), gain=2.7 應該係 BU-201, 我用緊佢隻 SEP series 電幕, 效果相當好喎, 完全無 hot spot 依個問題 !

Projector screen, 強烈推介用電幕 !

casshan 發表於 2017-11-13 14:56

MingSir 發表於 2017-11-13 14:41
如果 OS 手拉幕應該唔洗一皮喎 (師兄用幾多寸幕?), gain=2.7 應該係 BU-201, 我用緊佢隻 SEP series 電幕,...

師兄,係唔係呢隻?我係想買100寸的
https://hk.os-worldwide.com/products/screen/smp_cn.html

MingSir 發表於 2017-11-13 15:17

係依款 不過你係 SMP(M=manual 手拉), 我係 SEP(E=Electrical 電動), 手拉應該 within 你 $10K budget 喎 !?

不過最好真係用電幕 !

casshan 發表於 2017-11-13 15:27

係依款 不過你係 SMP(M=manual 手拉), 我係 SEP(E=Electrical 電動), 手拉應該 within 你 $10K budget 喎 ! ...

謝謝師兄{:6_127:}
手拉只係7K,電貴5K,超出預算太多了{:6_125:}

MingSir 發表於 2017-11-13 17:22

但電幕好處太多, 除非你無預留電位, 如果唔係值得投資呀, 幕有排唔洗換 !{:1_339:}

pac 發表於 2017-11-13 17:26

係依款 不過你係 SMP(M=manual 手拉), 我係 SEP(E=Electrical 電動), 手拉應該 within 你 $10K budget 喎 ! ...

最基本電動幕無咁易巢啦!{:6_193:}

MingSir 發表於 2017-11-13 17:31

最基本電動幕無咁易巢啦!

2. Set 位又準

3. 如果你幕下有擺器材, 電幕又唔會阻住你拉幕 !

其他好處, 請其他師兄補充 !

Dynaudio 發表於 2017-11-13 19:36

最基本電動幕無咁易巢啦!

{:1_326:}
我都係用呢隻電幕,最少用左有5~6年個幕都冇皺紋{:1_351:}
用手拉大銀幕最驚就係個幕易出現V形紋。

Dynaudio 發表於 2017-11-13 19:42

不過如果用bu-201要留意投影機的高度。
頁: [1] 2
查看完整版本: 投影幕之選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。