andychankk 發表於 2017-10-22 22:17

光纖hdmi

想請問一下有些光纖hdmi需要連usb, 有些就沒有,大家都是hdmi 2.0, 有甚麼差別?連usb 主要作用是甚麼?

除了畫面外,聽歌用鍍銀線還是用光纖比較好?

20120820 發表於 2017-10-22 23:01

光纖hdmi用usb取電.
我個人用鍍銀線.

andychankk 發表於 2017-10-22 23:21

但為什麼有些不用取電?即係取電好些?

mc27588 發表於 2017-10-23 00:30

andychankk 發表於 2017-10-22 23:21
但為什麼有些不用取電?即係取電好些?

早期設計用USB取電,後期製作,線身加入銅線或銅箔握手導電.

vicken 發表於 2017-10-23 07:36

但其實要攞電嘅先係最好,因為本身不需要攞電的都是將供電線加入喺本身嘅hdmi線入邊,但係咁樣會有影響,

vicken 發表於 2017-10-23 22:34

但其實要係純光纖設計 (光纖HDMI線兩邊插頭不通電)及外接攞電嘅先係最好,因為本身不需要攞電的都是將供電線加入喺本身嘅hdmi線入邊,但係咁樣會有影響,

andychankk 發表於 2017-10-23 22:46

即係舊版好過新版?我見新版彩虹魚本身已可以不需供電,再加條usb供電線係咩玩法?

除了彩虹魚外,還有其他介紹嗎?

SonSon 發表於 2017-10-24 10:01

曾經係oppo event中有講解新款光纖HDMI好處係需然將銅線加入光纖內作導電, 但音訊同電源係分開傳輸唔會互相影響, 長距離傳輸建議.

pac 發表於 2017-10-24 10:19

andychankk 發表於 2017-10-23 22:46
即係舊版好過新版?我見新版彩虹魚本身已可以不需供電,再加條usb供電線係咩玩法?

除了彩虹魚外,還有其 ...

https://post76.hk/thread-257017-1-1.html

唔可以一下講舊版好過新版,仲要睇晶片設計,但論技術全光會比銅光好(即有源光纖),

其實落到尾都系眼看作實啦!
頁: [1]
查看完整版本: 光纖hdmi

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。