wman 發表於 2017-10-17 18:38

patrickcw 發表於 2017-10-17 17:06
大師係唔係問我? sub仔係velodyne HGS10
聽歌反而好小開subwoofer, 感覺低頻潛得太深聽落唔係咁舒服!
原 ...

如果可用 bi-amp 當然更好 ,兩份 Amp 分别推高低音 ,效果會比一份 Amp 同時推高低音好好多的 ,不妨試下 。

patrickcw 發表於 2017-10-17 20:20

wman 發表於 2017-10-17 18:38
如果可用 bi-amp 當然更好 ,兩份 Amp 分别推高低音 ,效果會比一份 Amp 同時推高低音好好多的 ,不妨試 ...

好! 不過要等有時間同屋企無人先得, 搞完又要做多次audussey{:1_336:}

patrickcw 發表於 2017-10-17 20:21

leekoonhung 發表於 2017-10-17 17:33
聽纯音樂當然Bi Amp 會細緻D,再加埋超高音會享受得再完美D,個人認為 ...

Thx 大師

wman 發表於 2017-10-17 20:45

patrickcw 發表於 2017-10-17 20:20
好! 不過要等有時間同屋企無人先得, 搞完又要做多次audussey

這個動作經常性都做的 {:6_126:}

patrickcw 發表於 2017-10-17 20:57

wman 發表於 2017-10-17 20:45
這個動作經常性都做的

唔想做但係偏偏要經常做...同埋每次做完D效果都同上一次有D唔同...所以做親都會有D壓力...驚無上一次咁完美{:1_260:}

chhanthony 發表於 2017-10-18 10:12

reallyfatboy 發表於 2017-10-17 17:52
Quad L-ite Centre

以中置嘅spec,我建議試一下改用100hz,而一般subwoofer嘅freq. response未必會上到200hz咁多,
如果中置coverover set 200hz,200hz至超過subwoofer freq. response 上限嘅頻段會有機會流失。

另外有個麻煩啲嘅方法,上youtube揾一段20hz至1Khz咁上下範圍嘅signal
除中置外將所有喇叭線移除,用All channel方式播放果段signal
用音壓計留意分頻點以上嘅頻段(如用100hz就留意100至150左右會唔會出現音壓大幅下降問題
如果出現大幅下降就將分頻點推高。呢個方法同時可以測試subwoofer的相位是否正確。

reallyfatboy 發表於 2017-10-18 10:27

chhanthony 發表於 2017-10-18 10:12
以中置嘅spec,我建議試一下改用100hz,而一般subwoofer嘅freq. response未必會上到200hz咁多,
如果中置 ...

唔該師兄,學到野了,返去試下先{:6_162:}{:6_162:}

多毛肥 發表於 2017-10-18 11:58

以前都有用過quad lite center,貪佢細隻擺電視機底
自動時amp話分頻係100~120,我就set120
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 喇叭crossovers問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。