mark1 發表於 2017-10-18 13:06

阿風 發表於 2017-10-18 12:52
Madvr + SVP 實在太食 gpu + cpu...
不過又真係幾靚, 一般 player 完全無得比

{:1_351:}{:1_351:}{:1_351:}

leojai 發表於 2017-10-18 13:55

阿風 發表於 2017-10-18 12:52
Madvr + SVP 實在太食 gpu + cpu...
不過又真係幾靚, 一般 player 完全無得比

我用返ffdshow+EVR filter算,用少D顯示卡資源。
用Madvr影響埋D聲音質素。
我而家好多1080P片源上4K再落FHD電視都見到有分別,雖然好無聊。同4K的質素差不多,系HDR果part輸給4K file source.

阿風 發表於 2017-10-18 14:05

leojai 發表於 2017-10-18 13:55
我用返ffdshow+EVR filter算,用少D顯示卡資源。
用Madvr影響埋D聲音質素。
我而家好多1080P片源上4K再落 ...

你分兩個 HDMI 出 聲同畫會好 d

如果話 madvr 會影響埋D聲音質素. 係因為你的 gpu 同 cpu 唔夠快.......
其實唔行 SVP, madvr 都唔算太大食, 一張好的 display 卡可以應付了

kman888 發表於 2017-10-18 18:06

alancll 發表於 2017-10-17 14:41
請教吓,TV 點做到upscale? 通常detect 到1080入就係出返1080, 我部係Panasoinc 49C700X

如果TV係4K panel,就算係720p入,電視都會用机內 video processor 轉造 4K 顯示在屏幕上。

leojai 發表於 2017-10-18 22:34

阿風 發表於 2017-10-18 14:05
你分兩個 HDMI 出 聲同畫會好 d

如果話 madvr 會影響埋D聲音質素. 係因為你的 gpu 同 cpu 唔夠快....... ...

我用1050,當你用50% GPU,另一個30%左右,都會有分別.

阿風 發表於 2017-10-18 22:51

leojai 發表於 2017-10-18 22:34
我用1050,當你用50% GPU,另一個30%左右,都會有分別.

1050 仲慢過舊時的 970, 當然唔夠快.....

SVP + madvr 行好的 upscale唔係講笑架~

alancll 發表於 2017-10-18 23:28

kman888 發表於 2017-10-18 18:06
如果TV係4K panel,就算係720p入,電視都會用机內 video processor 轉造 4K 顯示在屏幕上。 ...

我部TV如果source係1080p, 按TV個info制會show 1080p, 只有真係4K source 先會show 3840x2160, 咁嘅情況,睇緊1080p都算係upscale嗎?

Jimmyjimmy 發表於 2017-10-19 00:17

試過AVAMP,PLAYER,都係TV最正

leojai 發表於 2017-10-19 22:58

阿風 發表於 2017-10-18 22:51
1050 仲慢過舊時的 970, 當然唔夠快.....

SVP + madvr 行好的 upscale唔係講笑架~ ...

用勁卡隻火牛又要勁D,張卡熱左,風扇又要勁D,干擾可能又強左.
ffdshow+EVR不吃資源又有差不多效果,何必強求madvr的質素.

Mosque 發表於 2017-10-20 10:02

頁: 1 [2]
查看完整版本: 大家係邊度做 4k upscale 呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。