ant_baby 發表於 2017-10-11 11:34

AV amp 設定問題

想請教各位Ching一下,我用咪仔自動設定了一次得出(圖1)結果。之後用 Soung Meter 度,設定每隻大75dB,得出(圖二)結果。

前置、後置,大家的左右dB不是一致的,正常的嗎?{:6_141:}

PS. 右邊speaker是近牆的。

謝謝{:6_162:}

matt88p 發表於 2017-10-11 11:58

我從來唔係好信音壓計,音壓計唔係你隻耳, 代表唔到你個人感受

andychankk 發表於 2017-10-11 13:12

我想問下個音量要較幾大來測?

ant_baby 發表於 2017-10-11 13:16

andychankk 發表於 2017-10-11 13:12
我想問下個音量要較幾大來測?

我記得一入去tone test,個音量係0dB,無再教大細

ant_baby 發表於 2017-10-11 13:27

matt88p 發表於 2017-10-11 11:58
我從來唔係好信音壓計,今日係唔係你隻耳, 代表唔到你個人感受

對{:1_351:},不過小弟經驗少,所以上黎取下經{:8_386:}

matt88p 發表於 2017-10-11 14:59

ant_baby 發表於 2017-10-11 13:27
對,不過小弟經驗少,所以上黎取下經

信自己隻耳仔啦,我都曾經試過用音壓計,係每個ch都75db,但出嚟效果就淨係聽到surround,其他乜差都聽唔到

hei65 發表於 2017-10-11 17:10

ching我先假設你前/後左右置係同一個係例同amp冇事冇壞既情況下,睇你D數值似前/後左邊既喇叭都係大聲過右邊,但又奇怪在你喇叭右邊先係墙身..... 係咪有布之類既吸音成份物質係隻度(如窗簾)?如可以既話拉返出D再test過會好D, 起碼會平衡D.

如果空間問題冇得走位就真係要信自己隻耳仔, 里個情況你用音壓計度只能做reference. 點度都會有偏差.

Jazzgd1 發表於 2017-10-11 18:19

我都有同一問題,一邊近玻璃會減6,冇理佢,加返同另一邊一樣算

ant_baby 發表於 2017-10-11 22:01

matt88p 發表於 2017-10-11 14:59
信自己隻耳仔啦,我都曾經試過用音壓計,係每個ch都75db,但出嚟效果就淨係聽到surround,其他乜差都 ...

明白,咁呢一兩晚再研究過先

ant_baby 發表於 2017-10-11 22:05

hei65 發表於 2017-10-11 17:10
ching我先假設你前/後左右置係同一個係例同amp冇事冇壞既情況下,睇你D數值似前/後左邊既喇叭都係大聲過右 ...

的確隔係有窗簾。我再試下拉開Set多次先。

不過都有發現一個問題,係tone test時,右邊係奇怪地細聲啲,我暫無理先。之後用sterero 聽歌,兩邊聲又係平行{:1_331:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: AV amp 設定問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。