patrickcw 發表於 2017-10-6 21:21

入手marantz sr5012

終於入手marantz sr5012 新機推廣價7折@$4606 同SR5011一樣價....超低!{:1_352:}
聽歌明顯好過yamaha, 高中音係柔D無yamaha咁硬, yamaha把聲有D電子味, Marantz就中性D自然D, 完全無任何味精ge感覺, 高同中音都detail D, 幼細左, 用stereo聽音場會開陽過YAMAHA, 佢個pure direct mode聽歌唔錯, 但係就唔可以adjust tone!
睇戲又唔會覺得把聲過柔, 要爆一樣好爆得! 唔會比yamaha差, 高音無咁硬反而開大小小都唔會咁刺耳! 有時甚至連隻Sub都可以唔開! 聲音定位都好清楚下! 低頻反應收放得好快!

個Vedio增線去4K反而無1080P咁靚, 可能sr6012會好D!
650W部機都幾熱下....最好上面有3吋位比佢散熱...我係上面加左把風扇抽風...明顯有改善!

以咁GE價錢, 真係好低玩! 佢個cross-mixing好正, 普通PCM / DD / DTS signal up-mix去DD / DTS neural X 個效果完全唔同晒! 特別係聽concert時更加明顯!

風仔風仔仔 發表於 2017-10-6 23:28

機頂有足夠散熱空間就夠啦, 如果加風扇係機頂抽風, 機身其他位置便變成入風口,
機內會唔會好容易積塵呢???

skywaychan 發表於 2017-10-7 00:58

恭喜。歡迎加入marantz

patrickcw 發表於 2017-10-7 11:36

風仔風仔仔 發表於 2017-10-6 23:28
機頂有足夠散熱空間就夠啦, 如果加風扇係機頂抽風, 機身其他位置便變成入風口,
機內會唔會好容易積塵呢??? ...

機頂唔係好夠位, 得二吋多D, 開耐左會有D燙手!我用9V件推12V風扇, 所以轉速唔係好高, 應該唔會入好多塵!

HD308 發表於 2017-10-7 11:46

恭喜師兄有新玩具{:6_178:}

HD308 發表於 2017-10-7 11:46

恭喜師兄有新玩具{:6_178:}

關大爺 發表於 2017-10-7 11:51

恭喜{:6_128:}

apple11g 發表於 2017-11-27 08:44

Ching 點加風扇(樣子點?)諗緊 SR5012 v NR1608 (夠薄)v Denon X2400h, 我有3成聴歌,大家比的意見。thanks

patrickcw 發表於 2017-11-27 11:10

apple11g 發表於 2017-11-27 08:44
Ching 點加風扇(樣子點?)諗緊 SR5012 v NR1608 (夠薄)v Denon X2400h, 我有3成聴歌,大家比的意見。th ...

Just normal PC fan placed on top!
https://www.youtube.com/watch?v=WkJ0AD59EYw

1608輸出好低...得5012一半

apple11g 發表於 2017-11-27 15:00

Arc 解決未?1608 又唔減
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 入手marantz sr5012

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。