mcqueench 發表於 2017-10-4 00:17

房間24吋殘電升級一問

近來物色電視好一陣子, 想為房間搞套迷你影院, 跑遍論壇睇各師兄評測開箱已經挺累

由開始43 到 49, 50 55越睇越大, 實則房的長度(掛牆用)距離只有7尺不足

最初著手於43EX600 貪佢冇味精同目測睇tbb都幾smooth, 然後開始想要49"覺得長度可以接受, 再睇x8000e x9000e, 礙於x9000e優勝但價錢真係幾惡頂(當時黎講)就轉而睇50EX750, 都係冇乜味精靚仔質素真係幾好,而個價錢尚可接受, 跟住又有d不甘我係咪都係買x9000e (各大論譠說的49"神機), 找一堆理由去搵ex750其實係好過x9000e的睇法唯持一段時間, 但在一路跑論壇後又是否要準備dolby vision / oled, 這樣又開始跑遍去找, 終於去到找了部LGC7P 55"(是的55"....... ), 第一時間衝去大行睇睇究竟觀賞距離是否可接受, 在大行裡播著(應該係錄影的不可xx的女人), 真的有點兒頭暈, 但望望身後的55Q7F播著自家Demo, 真的4尺距離都覺得唔近, 超酷的

有沒有師兄有經驗, 到底係大行播的片質素問題定還是tbb出黎的訊號就係咁(真的有感頭暈)

而我應唔應該還選擇55"的電視呢?

terry-chui 發表於 2017-10-4 07:38

我都一樣係房間

terry-chui 發表於 2017-10-4 07:41

terry-chui 發表於 2017-10-4 07:38
我都一樣係房間

只要讓眼球慢慢適應 看久了 還覺得太細 我全家人在我家看電影都習慣了

mcqueench 發表於 2017-10-4 11:26

terry-chui 發表於 2017-10-4 07:41
只要讓眼球慢慢適應 看久了 還覺得太細 我全家人在我家看電影都習慣了

師兄, 你距離跟電視寸數係幾多?

mcqueench 發表於 2017-10-4 11:28

見到了55", 不過你果部a1都幾貴, 小弟唔敢諗, 但借問55寸睇81 tbb 郁緊果時有冇會有d濛?

terry-chui 發表於 2017-10-4 14:55

mcqueench 發表於 2017-10-4 11:28
見到了55", 不過你果部a1都幾貴, 小弟唔敢諗, 但借問55寸睇81 tbb 郁緊果時有冇會有d濛? ...

6尺左右 唔會濛 a1畫面真係好正 但係有個負面效果 就係成日 提心吊膽驚佢燒印 所以加多一年保養

timmy 發表於 2017-10-4 16:00

有7尺放心去啦, 55絕對唔大 , 我之前係房睇32 , 睇左唔夠兩星期換左部50 , 都唔覺佢大
頁: [1]
查看完整版本: 房間24吋殘電升級一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。